Nalepka je poenostavljena – označena zgolj z energijskimi razredi od A do G, brez dodatnih podrazredov, ki so med potrošnike vnašali nepotrebno zmedo. Pralni stroj, ki je doslej na primer spadal v energijski razred A++, lahko od prvega marca sodi v razred B, C ali celo D. To ne pomeni, da je aparat zdaj bolj energetsko neučinkovit. Razlog za to je spremenjen način označevanja. Izdelki so namreč znova označeni zgolj z energijskimi razredi od A do G, brez podrazredov, označenih s plusi.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V preteklih letih je bilo namreč vse več aparatov tako energetsko učinkovitih, da so se uvrščali v razred A, medtem ko so drugi razredi ostajali prazni. Da bi še posebej poudarili njihovo učinkovitost, so proizvajalci uvedli še pluse. "Veliko aparatov je bilo doslej v tistem najvišjem razredu A+++, kar lahko potrošnika malo zavede, otežena je tudi primerjava izdelkov med seboj. Nova, poenostavljena nalepka tako prinaša boljšo preglednost," pojasnjuje Barbara Primc iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Primerjava podatkov s stare in nove energijske nalepke ni mogoča. Novo označevanje namreč spremljajo tudi spremembe metodologije za merjenje porabe energije in s tem za določanje energijskih razredov. "Pri hladilnikih ostane poraba energije označena na letni ravni tako kot do zdaj, medtem ko se pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih to spreminja. Po novem se poraba energije in vode merita pri programu Eco, to je v razponu 40–60 stopinj Celzija, medtem ko sta se prej tako energija kot poraba vode merili pri glavnih oziroma samodejnih programih," pravi Primčeva. Tudi poraba električne energije pri pralnih strojih se bo merila drugače – ne več na letni ravni, ampak poraba pri stotih ciklih.

Na vsaki energijski nalepki je po novem tudi QR-koda, ki omogoča potrošnikom preprost dostop do dodatnih informacij o izdelku. Zveza potrošnikov pa je pripravila tudi spletno orodje Belt, s katerim lahko uporabniki preverijo, koliko električne energije bo porabil izbrani izdelek. Uporaba Belta je preprosta, pravi Barbara Primc: "Preprosto vnese podatke, klikne na izračun in orodje na podlagi energijske nalepke izračuna, koliko električne energije bo porabil aparat. Kaj to pomeni v evrih, koliko ogljikovega dioksida se bo pri tem sprostilo. Koliko dreves bi morali zasaditi, da bi to izničili in podobno".

Energijsko nalepko bodo morale imeti od prihodnjega leta tudi klimatske naprave. Foto: BoBo
Energijsko nalepko bodo morale imeti od prihodnjega leta tudi klimatske naprave. Foto: BoBo

Z novo energijsko nalepko morajo biti do 18. marca označeni pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, hladilniki in zamrzovalniki, vinske vitrine in televizijski ter računalniški zasloni. Septembra bodo sledila še svetila, prihodnje leto pa klimatske naprave.

Prenovljena nalepka je preprostejša in razumljivejša, saj ukinja podrazrede (označene z znakom oziroma znaki +). Od stare nalepke se ne razlikuje le po novi lestvici, novost je tudi koda QR (v zgornjem desnem kotu), ki kupcu omogoča, da dobi dodatne informacije o izdelku, ki jih na sami nalepki ni, in sicer tako, da jo "prebere" s svojim pametnim telefonom. Neposredna primerjava podatkov s stare in nove energijske nalepke ni mogoča. Prenovo označevanja namreč spremljajo tudi spremembe metodologije za merjenje porabe energije in s tem za določanje energijskih razredov.

Nova energijska nalepka

Primerjava nove in stare nalepke ni mogoča

Spletno orodje Belt so razvili na ZPS-ju v okviru evropskega projekta BELT (Boost Energy Label Take Up). Orodje preprosto prevede označeni energijski razred v konkretne in preprosto razumljive številke o porabi električne energije, strošku električne energije, izpustih ogljikovega dioksida, številu dreves, potrebnih za absorpcijo te količine CO2, ekvivalentu kilometrov vožnje z avtomobilom. S pralnim strojem energijskega razreda B in z zmogljivostjo devet kg, na primer, boste s sedmimi pranji na teden na letni ravni za električno energijo plačali približno 33 evrov in pri tem proizvedli za skoraj 65 kilogramov izpustov CO2, kar je primerljivo s 524 prevoženimi kilometri.

Energijsko najučinkovitejši razred A na začetku skoraj prazen

Razlog je preprost. To proizvajalcem pušča manevrski prostor za izboljšave in razvoj še varčnejših izdelkov. Pomivalni stroj iz do zdaj najvišjega energijskega razreda A+++ lahko po novem spada v razred B, C ali celo D, na primer. To pa ne pomeni, da je aparat manj učinkovit. "Odstopanje je posledica zaostrenih pogojev za določanje energijskih razredov in spremenjene metodologije za merjenje porabe energije in vode. Poraba energije je denimo pri pomivalnih, pralnih in pralno-sušilnih strojih po novem prikazana na 100 ciklov delovanja, poraba vode pa na cikel pomivanja oziroma pranja, pri čemer se za merjenje uporablja varčni (eko)program, prej so se glavni oziroma samodejni," pojasnjuje Barbara Primc.

Nova energijska nalepka kot del prizadevanj EU-ja v boju proti podnebnim spremembam

EU se je v boju proti podnebnim spremembam zavezal, da bo v državah članicah povečal energijsko učinkovitost in zmanjšal porabo energije, k čemur naj bi med drugim pomembno pripomogla tudi do okolja prijaznejše oblikovanje izdelkov (Ecodesign) in nova energijska nalepka.

EU si zato obeta zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, boljšo kakovost zraka, manjšo odvisnost od fosilnih goriv in znatne prihranke za gospodinjstva (do 285 evrov prihranka na leto pri stroških za energijo) in za podjetja (66 milijard evrov dodatnih prihodkov).