Pregled kmetijskih površin iz zraka. Foto: EPA
Pregled kmetijskih površin iz zraka. Foto: EPA

Na poskusnem polju Kmetijskega inštituta Slovenije v Mengšu proučujejo, kako se posevki različnih sort žit obnesejo v naših razmerah. Pomagajo si z brezpilotnimi letalniki.

In katere informacije pridobijo z analizo multispektralnih posnetkov? Matej Knapič s Kmetijskega inštituta Slovenije je dejal: "Lahko ocenimo bujnost rasti, primerjavo med sortami, lahko pa v določenih primerih ocenimo tudi prisotnost bolezni v posevku in kako se je ta bolezen že razširila v posevku."

Uporaba brezpilotnih letalnikov za multispektralno slikanje posevkov je dober pripomoček predvsem pri natančnem kmetovanju. Sicer pa se bodo kmalu na trgu pojavili tudi ponudniki tovrstnih slikanj posevkov.

Brezpilotni letalnik že več let s pridom uporablja tudi Stane Oblak iz občine Ribnica. Na kmetiji ima z lastnimi in najetimi površinami skupaj 15 hektarov travnikov in pašnikov, polega tega še 20 hektarov gozda in dva rastlinjaka: "Lahko ga uporabljamo za nadzor živine na paši, če so v ogradi, če imajo zadostno količino vode, predvsem za malo bolj oddaljene pašnike, da ni treba čisto vsak dan do živine."

Kako brezpilotne letalnike uporabljajo gozdarji?

Sedanja tehnologija še ne omogoča zgodnjega odkrivanja lubadarjev z brezpilotniki, pravi Andrej Kobler z Gozdarskega inštituta Slovenije: "Računamo pa, da bo z razvojem v smeri hiperspektralnih kamer tudi te zgodnje faze lažje pravočasno odkrivati, kar bo pomenilo bistveno zmanjšanje škode, saj bi omogočilo pravočasnejši sanitarni posek, še preden izleti naslednja generacija hroščev."

V gozdarstvu se brezpilotniki trenutno uporabljajo za gozdno inventuro, nadzor gozdnih požarov in kartiranje gozdnih ujm, kjer pomenijo pospešitev dela in povečanje varnosti za gozdarje.