Snežilo bo vse do jutra, na Primorskem težave povzroča burja

Padavine so zajele zahodno in osrednjo Slovenijo in se postopno širijo proti vzhodu, nadaljevale pa naj bi se tudi ponoči. Po nižinah Primorske bo deževalo, drugod snežilo. Ponekod na Gorenjskem poročajo tudi o ledenem dežju, ki je povzročil nekaj zdrsov in posledično zapor regionalnih cest.

Na Primorskem piha tudi zmerna do močna burja, ki bo v drugi polovici noči hitro oslabela in ponehala. Na izpostavljenih legah bodo najmočnejši sunki segali nad 100 kilometrov na uro, na prehodu med Notranjsko in Primorsko pa bo veter ob sneženju gradil snežne zamete.

Vremenska napoved

Zaradi burje je prepovedan promet za kampprikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton na vipavski hitri cesti. Prepoved velja med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, piše na spletni strani prometnoinformacijskega centra.

Ponekod po državi se sneg oprijema vozišča, zato policija voznike poziva k previdni vožnji. Foto: BoBo
Ponekod po državi se sneg oprijema vozišča, zato policija voznike poziva k previdni vožnji. Foto: BoBo

Ponekod tudi več kot 20 centimetrov snega

V noči s petka na soboto bo predvidoma zapadlo od pet do 15 centimetrov snega, na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem tudi več kot 20 centimetrov južnega snega. Na prometnoinformacijskem centru pričakujejo, da bo zaradi sneženja promet na slovenskih cestah počasnejši kot običajno. Zaradi snega in nizkih temperatur bo ponekod možnost poledice. Pozivajo, da vožnjo prilagodite razmeram na cesti in se na pot ne odpravljajte brez ustrezne zimske opreme.

Verige so obvezne na cesti Predel–Bovec, na cesti Kalce–Godovič in na prelazih Ljubelj ter Jezerski Vrh. Cesti čez prelaz Vršič in prelaz Korensko sedlo sta zaprti. Za vsa tovorna vozila je zaradi vremenskih razmer prepovedan tudi promet na cesti Žaga–Kobarid, med Srpenico in Trnovim ob Soči. Za priklopnike in polpriklopnike je prepovedan promet na cesti Godovič–Črni Vrh–Col, Spodnja Idrija–Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Sneg in ledeni dež prinesla prve težave na cestah

Na Darsu so pripravljeni

Posipne in plužne skupine bodo na delu vso noč, večjih težav ne pričakujejo. Jana Vrhovnik z Darsove tehnične službe je za Televizijo Slovenija zatrdila, da imajo na razpolago vso potrebno mehanizacijo – 210 tovornih vozil s posipalci in plugi, več kot 500 operativnih delavcev in 200 tisoč ton soli.

Slovenska policija je ob prvem obsežnejšem sneženju to zimo na Facebooku objavila nekaj nasvetov za varnejšo vožnjo v zimskih razmerah. Med drugim priporočajo postopnejše in rahlo zaviranje, nesunkovito spreminjanje smeri vožnje, večjo varnostno razdaljo in prilagojeno hitrost.