Sunki vetra najmočnejšega ciklona v Bengalskem zalivu v zadnjih letih so sprva dosegali hitrost do 185 kilometrov na uro. Središče ciklona je bilo po navedbah indijskih vremenoslovcev najprej nad otokom Sagar, približno 100 kilometrov južno od Kolkate, kamor se je nato pomaknil. Pozneje se je ciklon že razbesnel tudi nad Bangladešem.

Prebivalci Gabure v Bangladešu utrjujejo nasip pred prihodom ciklona. Foto: Reuters
Prebivalci Gabure v Bangladešu utrjujejo nasip pred prihodom ciklona. Foto: Reuters

Razmere bolj skrb vzbujajoče kot pandemija
Iz Kolkate, kjer živi približno 14,7 milijona ljudi, poročajo o silovitem deževju in močnem vetru s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, ki je ruval drevesa. Na območju je poplavljenih več ulic in domov, telekomunikacijska omrežja ne delujejo. Velik del prestolnice indijske zvezne države Zahodna Bengalija je v temi. "Te razmere so bolj skrb vzbujajoče kot pandemija novega koronavirusa. Ne vemo, kako naj se s tem spopademo," je novinarjem danes dejala voditeljica zvezne države Zahodna Bengalija Mamata Banerjee. Kot je dodala, je v obalnih krajih skoraj vse uničeno.

Morska voda se je izlila v notranjost
Uresničila se je tudi bojazen vremenoslovcev pred visokim plimovanjem – velike količine morske vode so se izlile več kilometrov v notranjost. Oblasti v Indiji in Bangladešu so v pričakovanju ciklona in velike škode, ki naj bi jo povzročil, evakuirale več kot tri milijone ljudi. Na prizadetem območju sta ustavljena cestni in železniški promet, letališče v Kolkati je zaprto.

V Bangladešu so oblasti potrdile smrt šestih ljudi, vključno s petletnim dečkom in 75-letnim moškim, za katera je bilo usodno padlo drevje, ter prostovoljcem v kriznih razmerah, ki je utonil. Še trije ljudje so zaradi padlega drevja umrli v Zahodni Bengaliji.

Ciklon Sidr leta 2007 v Bangladešu zahteval 3500 življenj
Nizka obala Bangladeša, kjer živi približno 30 milijonov ljudi, in vzhod Indije sta pogosto prizorišče ciklonov, ki so v zadnjih desetletjih zahtevali življenja več sto tisoč ljudi. Zadnji večji ciklon na območju je bil ciklon Fani, ki je lani s sabo prinesel veter s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro. V Indiji je zahteval 64 življenj, v Bangladešu pa štiri. Oblasti v Bangladešu se bojijo, da bo Amphan najsilovitejši ciklon po ciklonu Sidr, ki je državo razdejal leta 2007 in zahteval 3500 življenj predvsem zaradi poplav ob vdoru morja.