Za plavanje je primeren le del plaže. Foto: Televizija Slovenija

Preventivno je zaprt še del kopališča, ki vključuje otroški bazen in kjer je meteorni iztok, je objavila agencija za okolje, kar povzema Slovenska tiskovna agencija.

"Kakovost kopalnih voda v Žusterni je zaradi izvedenih ukrepov komunalnega podjetja Marjetica Koper izboljšana, zato na označenem delu kopališča odsvetovanje kopanja ne velja več. Na delu kopališča, ki vključuje otroški bazen, pa iz previdnosti odsvetovanje kopanja do nadaljnjega še velja zaradi neposredne bližine meteornega iztoka," so zapisali v Arsu.

V. d. direktorja koprskega zavoda za šport, ki upravlja kopališče, Duško Madžarević je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da je preventivno zaprta še okoli četrtina siceršnjega kopališča na območju otroškega bazena. "Vrednosti ustrezajo normam, tako da je kopališče znova odprto," je dejal.

Kakovost vode bodo še naprej nadzorovali, in sicer bodo do konca kopalne sezone na tem delu trikrat na dan izvajali vidno in olfaktorno kontrolo kopališča, enkrat dnevno bo vzet vzorec vode. "Kakovost vode bomo spremljali do konca kopalne sezone, tako da varnost kopalcev ne bo ogrožena," je dejal Madžarević.

Kopališče je bilo zaprto od 2. avgusta, ko je nastalo fekalno onesnaženje. Pretekli četrtek so ga sicer za nekaj ur znova odprli, a je analiza vode pokazala, da je bila ta še onesnažena, zaradi česar so na kopališču znova izobesili rdečo zastavo.

Komunalno podjetje Marjetica Koper je hudourniški iztok v morje zajezilo in meteorno vodo prečrpava, da se ne izliva v morje. S tem so izključili možnost, da bi bil vir onesnaževanja v kanalizacijskem ali meteornem sistemu, kjer so bile začetne težave. Kanalizacijske vode so že pregledali in niso odkrili napak, pregled meteornega sistema pa bo predvidoma končan v desetih dneh, so povedali v ponedeljek.

Je vzrok onesnaženja ... star prod?

Direktor Komunalnega podjetja Marjetica Alfred Draščič je v ponedeljkovem pogovoru v oddaji Studio ob 17. med drugim dejal, da so najverjetneje ugotovili glavni vzrok onesnaženja v spodnjem delu, in sicer že desetletja naložen prod.

"Kajti tam je nekega proda izpred 30 let, pomešanega z algami, in glede na meritve smo sklepali, da bi bil lahko razlog dejansko v tem. Angažirali smo mehanizacijo, angažirali smo delovno silo in počasi začeli odkopavati, umikati ta prod," je izjavil za Radio Slovenija.

Avdio: Studio ob 17. na temo Žusterne

Stanje na kopališču v Žusterni