Sobotni hidroalarm. Foto: Arso
Sobotni hidroalarm. Foto: Arso

Morje je popoldne poplavilo pomol pred hotelom Piran, Prešernovo nabrežje in Punto, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Reke, ki so dosegle najvišje vodostaje in lahko poplavljajo na območjih pogostih poplav, so Reka, Rižana, Dragonja, Soča, Tolminka in Sava Bohinjka, je naštel dežurni vremenoslovec na agenciji Brane Gregorčič.

Na upravi za zaščito in reševanje so do popoldneva našteli 27 dogodkov v občinah Piran, Šmarje pri Jelšah, Izola, Kobarid, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Črna na Koroškem, Bovec, Koper, Naklo, Maribor, Bled, Kočevje, Lukovica, Cerkno, Idrija, Jesenice, Tolmin in Ilirska Bistrica.

Zalite kleti, sprožila sta se dva plazova
Gasilci iz 17 prostovoljnih gasilskih društev in treh poklicnih enot so zaradi poplav meteornih voda morali prečrpavati vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih in poslovnih objektov v več krajih po državi. Meteorna voda je med drugim zalila parkirišče pred trgovskim
centrom v Škofji Loki, klet večstanovanjskega objekta v Kočevju ter prostore kmetijske zadruge in skladišče nekega podjetja v Naklem. Na Kosovi ulici na Jesenicah je potok, ki se je razlival zaradi večje količine meteorne vode, ogrožal hišo.

V občini Ilirska Bistrica so popoldne zaradi naraščanja reke Reke začeli prebivalcem naselja Rečica in Bazoviške ceste v Ilirski Bistrici preventivno razvažati protipoplavne vreče. Delno poplavljeni sta tudi cesti Trpčane–Jablanica in Dolnji Zemon–Ilirska Bistrica. Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica je uporabnike pitne vode obvestilo, da je zaradi obilnih padavin na tamkajšnjem vodovodnem sistemu povečana motnost vode, zato jo je treba pred uporabo v prehrambne namene prekuhavati.

Sprožila sta se dva zemeljska plazova, in sicer v Podgorju v občini Slovenj Gradec in v Tolminu, kjer je poškodovan del vozišča. Zaradi poškodovanih ostrešij pa je voda zalila tudi notranje prostore treh objektov.

Po podatkih agencije bodo v noči na nedeljo reke v večjem delu Slovenije še naraščale. Ob tem je mogoče razlivanje rek zlasti v zahodni, osrednji in jugozahodni Sloveniji. Predvsem v porečjih rek na severnem Primorskem, Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, na Koroškem in ponekod na Notranjskem lahko popoldne močneje narastejo manjši in tudi hudourniški vodotoki ter se pri tem razlijejo. Kraška polja pa bodo znova ojezerjena, so sporočili iz centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

Med drugim bi lahko poplavljala Soča. Fotografija je sicer nastala v poplavah leta 2017.  Foto: MMC RTV SLO/Mariša Bizjak
Med drugim bi lahko poplavljala Soča. Fotografija je sicer nastala v poplavah leta 2017. Foto: MMC RTV SLO/Mariša Bizjak

V nedeljo čez dan bodo reke po krajši prekinitvi znova narasle.

Gladina morja bo danes in v nedeljo povišana. Morje bo danes med 18. in 20. uro, zlasti pa v nedeljo med 5. in 9. uro poplavilo nižje dele obale. Sirena z opozorilom na nevarnost je prebivalce zbudila že ob 4.13, druga pa je
sledila ob 16.24.

Visoka gladina morja ob dnevni plimi bo vztrajala tudi v prvih dneh prihodnjega tedna, so še navedli v centru za obveščanje.

Po napovedih vremenoslovcev bo danes oblačno, padavine se bodo postopno razširile proti vzhodu. Vmes bodo močnejši nalivi, lahko tudi zagrmi. Na območju Julijskih Alp se bo meja sneženja popoldne spustila do nadmorske višine okoli 800 metrov.

Ponoči bo dež prehodno ponehal, od severa se bo delno zjasnilo. Jutranje temperature bodo od dve do sedem, na severu okoli nič, na Primorskem okoli deset stopinj Celzija.
V nedeljo zjutraj bo v zahodnih krajih znova začelo deževati, padavine pa se bodo dopoldne razširile nad večji del države. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 800 in 1200 metrov.

Reke naraščajo in se lahko razlijejo

Ponoči v Piranu zavijala sirena

Prebivalce Pirana je ob 4.13 prebudila sirena, saj je zaradi visokega plimovanja morje ponoči začelo poplavljati najnižje dele obale v mestu.

Sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost je sprožil regijski center za obveščanje Koper, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Visoko plimovanje je obalne občine že prizadelo med 12. in 14. novembrom, ko je voda povzročila veliko škode na zemljiščih, stavbah, infrastrukturi in vodotokih.

Največ škode je nastalo v mestnih jedrih Pirana in Izole. Gasilci so takrat v nekaj urah opravili okoli 60 intervencij, največ zaradi zalitja objektov. Poplavljenih je bilo več ulic in trgov.

Visoko plimovanje je Piran močno prizadelo že sredi novembra. Foto: PGD Sečovlje
Visoko plimovanje je Piran močno prizadelo že sredi novembra. Foto: PGD Sečovlje