Slovenija je vino
Slovenija je vino "teran" v EU-ju zaščitila z označbo porekla. Zaščitena označba porekla pomeni, da se ne sme na evropskem trgu pod tem imenom pojaviti nobeno drugo vino, ki ne spoštuje pravil, ki veljajo za teran, pridelan na slovenskem Krasu, a teran je tudi sorta grozdja, ki ga pridelujejo na Hrvaškem. Foto: BoBo
Evropska komisija razburila slovenske pridelovalce terana
Židan napoveduje boj za teran

Slovenija je vino teran v EU-ju zaščitila z označbo porekla, kar pomeni, da se na evropskem trgu pod imenom teran ne sme pojaviti nobeno drugo vino, ki ne spoštuje pravil terana, pridelanega na slovenskem Krasu. A teran je tudi sorta grozdja na Hrvaškem, zato je v skladu s pravili EU-ja mogoča omejena izjema za uporabo imena sorte grozdja, ki sovpada z imenom vina z zaščiteno označbo porekla.

Ta izjema bi bila torej mogoča pod jasnimi pogoji glede etiketiranja. Na primer, "Hrvatska Istra" bi moralo pisati z večjimi črkami kot "teran", obe označbi bi morali biti na istem vidnem polju, torej obe na sprednji ali na hrbtni strani steklenice. Podobne izjeme po navedbah virov že veljajo za vse vinogradniške članice Unije, tudi za Slovenijo. Doslej je bilo pod določenimi pogoji odobrenih že več kot 50 takšnih izjem. Slovenija ima podobno izjemo na primeru nemške frankinje, ko lahko uporablja ime modra frankinja.

Po neuradnih informacijah naj bi komisija Hrvaško pozvala, naj počaka s sprejetjem zakonodaje, saj namerava sama ukrepati. Januarja naj bi namreč sprožila postopek za sprejetje delegiranega akta, s katerim naj bi EU Hrvaški pod določenimi pogoji odobril omenjeno izjemo. Ta postopek sprejemanja delegiranega akta, za katerega je pooblaščena komisija, vključuje pa tudi članice unije in Evropski parlament, običajno traja od dva do tri mesece.

Židan razburjen: Ne izključujemo tožbe
Ta odločitev komisije pa je razočarala ministra za kmetijstvo Dejana Židana, ki je dejal, da bo Slovenija, če bo odobren postopek za odobritev izjeme, Slovenija uporabila vsa pravna sredstva za zaščito slovenskih proizvajalcev. Židan tako ne izključuje niti tožbe proti komisiji: "S takšnimi nevarnimi potezami se maje ugled Evropske komisije v Sloveniji. Slovenija ne more privoliti, da se tako vede do nas," je dejal Židan.

S takšno potezo bi komisija zaobšla institut pristopnih pogajanj. Za vsako izjemo pri pravnem redu mora država namreč zaprositi v času pristopnih pogajanj, Hrvaška pa v tistem času ni zaprosila za trajno izjemo pri uporabi imena teran, je dejal Židan in dodal, da bi komisija s to potezo prekoračila svoja pooblastila. O nadaljnjih korakih pa bo na svoji naslednji seji razpravljala tudi vlada.

Evropska komisija razburila slovenske pridelovalce terana
Židan napoveduje boj za teran