Decembra 2019 in januarja 2020 so jugovzhodno Avstralijo prizadeli eni najhujših gozdnih požarov v zgodovini države. Reuters
Decembra 2019 in januarja 2020 so jugovzhodno Avstralijo prizadeli eni najhujših gozdnih požarov v zgodovini države. Reuters

Raziskava znanstvenikov iz vrste avstralskih univerz je ugotovila, da so gozdni požari med drugim prizadeli 143 milijonov sesalcev, 2,46 milijarde plazilcev, 180 milijonov ptic in 51 milijonov žab.

Poročilo sicer ne navaja, koliko živali je poginilo izključno zaradi ognjenih zubljev, a poudarja, da obeti tudi za tiste živali, ki so lahko pobegnile pred požari, niso najboljši zaradi pomanjkanja hrane ter skrivališč pred plenilci, je rezultate raziskave komentiral eden od njenih avtorjev Chris Dickman.

V požarih umrlo 30 ljudi, uničenih na tisoče hiš
Gozdni požari v Avstraliji so konec lanskega in v začetku letošnjega leta divjali na več kot 115.000 kvadratnih kilometrih grmičevja in gozdov. Umrlo je več kot 30 ljudi. Ognjeni zublji so tudi uničili več tisoč domovanj.

Najobsežnejša in najdaljša sezona gozdnih požarov v sodobni avstralski zgodovini je po navedbah znanstvenikov posledica podnebnih sprememb. Znanstveniki opozarjajo, da se zaradi globalnega segrevanja podaljšujejo poletja v Avstraliji, ki postajajo čedalje nevarnejša, krajše zime pa onemogočajo učinkovito preventivo pred požari.

Po prvih podatkih poginilo milijarda živali
Predhodna raziskava januarja letos je ocenjevala, da je v gozdnih požarih v dveh avstralskih zveznih državah, Novem Južnem Walesu in Viktoriji, ki so ju požari najhuje prizadeli, poginila približno milijarda živali. Danes objavljena raziskava je prva, ki zajema celotno celino, je dejala vodilna znanstvenica Lily van Eeden z univerze v Sydneyju.

Rezultate raziskave znanstveniki sicer še obdelujejo. Končno poročilo naj bi izdali predvidoma konec prihodnjega meseca, vendar pa avtorji raziskave ocenjujejo, da se število treh milijard prizadetih živali najverjetneje ne bo spremenilo.

V ospredju že med požari usoda koal
"Vmesne ugotovitve so pretresljive,"
je dejal vodja avstralske podružnice Svetovne organizacije za varstvo narava (WWF) Dermot O'Gorman. "Odkar pomnijo ljudje, se je težko spomniti kakšnega drugega dogodka na svetu, zaradi katerega je poginilo ali ostalo brez življenjskega prostora toliko živali," je še dejal.

Usoda priljubljenih avstralskih koal med požari je bila deležna mednarodne medijske pozornosti, poginilo jih je na tisoče. Tudi vladno poročilo v začetku leta je navajalo, da je sto drugih ogroženih avtohtonih rastlin in živalskih vrst ostalo brez polovice življenjskega prostora, kar je dodatno povečalo možnosti za njihove izgube.