Pozeba kljub oroševanju na Piršenbregu (občine Brežice). Foto: BoBo
Pozeba kljub oroševanju na Piršenbregu (občine Brežice). Foto: BoBo

Danes zjutraj so termometri marsikje po Sloveniji pokazali najnižje aprilske temperature v zadnjih desetletjih. V Babnem Polju je bilo zjutraj -11 stopinj Celzija, v Logatcu pa -8,7 stopinje, kažejo podatki Agencije RS za okolje. Dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh je razložil, da je do ohladitve med drugim prišlo zaradi jasne noči z malo vetra. Veter bi namreč lahko razpihal hladen zrak, ki je prišel k nam, hkrati pa je začel v višinah že dotekati toplejši zrak. Tako je prišlo do inverzije, hladen zrak v nižinah je ostal zaradi toplejšega zraka v višinah ujet in se je še bolj shladil.

Potrdil je, da gre za eno najhladnejših aprilskih juter v Sloveniji v zadnjih desetletjih, in dodal, da v prihodnjih dneh ne bo več tako hladno kot danes. Agencija RS za okolje je ob tem na Twitterju zapisala, da so v preteklosti po mrazu v začetku aprila izstopala leta 1956, 1970 in 2003. Leta 1970 so denimo v Babnem Polju na začetku aprila namerili -19,0 stopinje Celzija, v Ratečah pa -13,8 stopinje. Leta 2003 so osmega aprila v Portorožu namerili -4,2 stopinji Celzija.

Vipavska dolina: Pozeble vse sadne vrste, ki so cvetele ali brstele

Kmetijski svetovalec Rajko Črv iz kmetijske svetovalne službe v Ajdovščini je povedal, da so zaradi nizkih temperatur pozeble vse sadne vrste, ki so v tem času cvetele ali brstele. Točen obseg škode po pozebi bo viden v prihodnjih dneh, ko se bodo temperature nekoliko dvignile in se bo rast nadaljevala.

Za oceno letine češenj bo treba še nekoliko počakati, ker je večina cvetov še v popkih, odprti cvetovi pa so ožgani zaradi mraza. Bojijo se, da je pozeba škodo naredila tudi v vinogradih.

Podatki na Agrometeorološkem portalu Slovenije kažejo, da je bilo ponoči v Vipavski dolini zelo mrzlo za april. Meteorološka postaja v Potočah je tako zabeležila okoli -4 stopinje Celzija vse od polnoči naprej, med 5. in 6. uro zjutraj pa se je temperatura spustila še niže, celo do -6,6 stopinje Celzija.

O pozebi in trenutnih razmerah je kmetijska svetovalna služba že obvestila vodstva v prizadetih občinah, njihovo ukrepanje pa bo znano po znanem obsegu škode. V Goriških Brdih tokrat ni bilo hujše pozebe, ta je svoje naredila že v preteklem tednu, ko so v nižjih legah pomrznili kakiji, breskve in jagode.

Prizadeti tudi posavski nasadi

Po neuradnih podatkih posavskih sadjarjev so nizke jutranje temperature zadnjih dni, ki so se ponekod spustile tudi do -8 stopinj Celzija, huje prizadele tamkajšnje sadovnjake, tako nasade koščičarjev kot drugega sadnega drevja. Škodo, ki se bo v glavnini pokazala prihodnje dni, sicer še ocenjujejo, prve grobe ocene s terena pa bodo znane na začetku prihodnjega tedna.