Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je v številnih krajih v vzhodnem delu Slovenije že prišlo do številnih nevšečnosti zaradi nalivov in vetra.

V Dupleku je popoldne močan veter razkril del strehe stanovanjske hiše. V Pleterjah pri Kidričevem je močan veter zlomil drog električne napeljave. V Mariboru, Miklavžu na Dravskem polju, Lovrencu na Pohorju, Muti, Brežicah, Poljčanah, Sevnici, Brežicah, Podvelki ... je veter podiral drevesa. V naselju Zgornja Ložnica v občini Slovenska Bistrica je veter razkril del strehe osnovne šole, v naselju Visole pa je drevo padlo na streho stanovanjske hiše.

V Zgornjem Gruškovju je meteorna voda z vejami in umazanijo zapolnila most ter se začela razlivati. Gasilci PGD-ja Podlehnik so odstranili dva kubična metra vej in umazanije in počistili prepust ter s tem omogočili pretok vode.

Možnost toče

Popoldne so predvsem na severovzhodu Slovenije že nastala krajevna neurja z močnimi sunki vetra in nalivi. Plohe in nevihte so najprej zajele severne kraje, pojavljajo se tudi južneje.

Mogoča bo tudi kakšna močnejša nevihta. Predvsem na severovzhodu bo prehodno zapihal okrepljen severnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30, na jugovzhodu do 32 stopinj Celzija.

Na nevarnost krajevnih neurij opozarjajo tudi na upravi za zaščito in reševanje. "Iznad Avstrije se nad Koroško, Štajersko in Pomurje ter naprej proti jugovzhodu pomika več nevihtnih celic, ki povzročajo močne sunke vetra, krajevno močne nalive, mogoča je toča. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki," so sporočili iz celjskega regijskega centra za obveščanje.

Na postaji Ptuj so med 14.30 in 15. uro zaznali sunek vetra 71 kilometrov na uro. O več dogodkih, na katerih so posredovala prostovoljna gasilska društva, med drugim poročajo iz Slovenske Bistrice, Slovenj Gradca, Vuzenice, Radelj ob Dravi in Šentilja.

Močnejše nevihte so zlasti v severni polovici Slovenije zaradi prehoda hladne fronte mogoče tudi v naslednjih urah, še napovedujejo v celjskem centru za obveščanje.