Posredovalo je 15 gasilcev s petimi intervencijskimi vozili. Foto: BoBo
Posredovalo je 15 gasilcev s petimi intervencijskimi vozili. Foto: BoBo

V Bovcu so od četrtka zvečer do danes do 7. ure namerili 166 litrov na kvadratni meter padavin, v Tolminu pa 140 litrov na kvadratni meter. Deroča voda je odnašala zemljo in kamenje s strme brežine na cesto.

Popoldne je prostovoljnim gasilcem kobariške občine uspelo izčrpati vodo iz poplavljenih objektov, visoka podtalnica pa se je po koncu padavin hitro znižala. Predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kobarid Sašo Rosič je za STA povedal, da so zaradi bojazni pred novimi padavinami napolnili več vreč s peskom in se tako pripravili na morebitne nove težave zaradi visoke vode.

V dopoldanskem času so opravili deset intervencij v Kobaridu in Livku, kjer so ščitili objekt tamkajšnjega športnega društva pred visoko vodo iz bližnjega vodotoka. Pri vasi Idrsko pa so odstranili deblo, ki se je zataknilo za tamkajšnji most, vodotok pa je grozil s poplavljanjem.
"Do treh popoldne smo končali črpanje vode, podtalnica je upadla takoj, ko je nehalo deževati. Visoka podtalnica je sicer velika težava v starem delu Kobarida," je za STA povedal Rosič in dodal, da je pri posegih sodelovalo 15 gasilcev s petimi gasilskimi vozili.

Obilno deževje je nanosilo tudi zemljo in kamenje na državno cesto, zaradi odstranjevanja zemljine je bila več ur zaprta. Cesta je zdaj znova prevozna, je sporočila Alenka Zgaga iz Kolektorja CPG-ja.

Plaz se je sicer sprožil malo pred sedmo uro zjutraj, na cesto je padlo okoli 700 kubičnih metrov materiala. Odstranjevanje nanesene zemlje in kamenja so takoj začeli delavci.