Inšpektorat za okolje kot v. d. prevzema Franc Rančigaj. Foto: Reuters
Inšpektorat za okolje kot v. d. prevzema Franc Rančigaj. Foto: Reuters

Doslej je bil vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja na inšpektoratu za okolje in prostor Dragan Matić. Nekdanji poslanec SMC-ja je bil na to mesto prvič imenovan septembra lani, marca letos pa mu je, ker se mu je šestmesečni mandat vršilca dolžnosti iztekal, vlada dodelila še dodatne tri mesece.

Javni natečaj za položaj glavnega inšpektorja inšpektorata za okolje in prostor s polnimi pooblastili je bil objavljen 12. decembra lani, a še ni zaključen, so pojasnili v uradu vlade za komuniciranje.

Rančigaj je univerzitetni diplomirani inženir strojništva. Opravljal je delo glavnega inšpektorja RS za delo, vodil pa je tudi občinsko delovno inšpekcijo. V razvojnem oddelku tovarne SIP Šempeter je vodil večjo projektno skupino, bil pa je tudi vodja inženiringa v tovarni KIV Vransko, so izbiro utemeljili v vladi.

Matić je lani na čelu inšpektorata za okolje in prostor zamenjal Dragico Hržica, na delo katere so leteli številni očitku, denimo o domnevno pomanjkljivem nadzoru nad dejavnostjo predelave nenevarnih odpadkov v moravški družbi Termit. Je pa bil del javnosti takrat nezadovoljen tudi z izbiro Matića, ki da nima nikakršnih izkušenj na tem področju in da gre tako za izključno strankarsko kadrovanje.