Aktualni hidroalarm. Foto: Arso
Aktualni hidroalarm. Foto: Arso

Kot so sporočili iz centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje, so dogodke zabeležili v občinah Bistrica ob Sotli, Brežice, Celje, Duplek, Gorišnica, Hoče-Slivnica, Koper, Krško, Maribor, Mislinja, Pivka, Podčetrtek, Prevalje, Ptuj, Radlje ob Dravi, Radovljica, Slovenj Gradec, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Šentjur, Šmartno ob Paki, Vojnik, Zagorje ob Savi in Zreče.

Skupaj so zabeležili 26 dogodkov, aktiviranih je bilo 22 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti. Gasilci so večinoma črpali meteorno vodo iz objektov in jih zavarovali s protipoplavnimi vrečami, odstranjevali so tudi podrta drevesa.

Zaradi obilnega deževja se je danes sprožilo tudi osem zemeljskih plazov, in sicer na območjih občin Izola, Koper, Lovrenc na Pohorju, Makole, Piran, Slovenj Gradec ter Šentjur. Od tega je pet plazov zasulo oziroma ogrožalo prometno in drugo infrastrukturo, v dveh primerih pa stanovanjska objekta. Posredovali so gasilci iz štirih enot prostovoljnih gasilskih društev, ki so uredili odvodnjavanje oziroma plazišča prekrili s folijami.

Agencija za okolje napoveduje, da bodo ponoči padavine povsod ponehale, tudi veter bo oslabel in ponehal. Do jutra se bo na zahodu delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah do -3, ob morju okoli 8 stopinj Celzija. Čez dan bo na Primorskem povečini sončno, drugod bo še zmerno do pretežno oblačno, popoldne se bo pričelo jasniti.

Morje pa bo ob jutranji plimi še poplavilo nižje ležeče dele obale, še opozarjajo.

Začetek zime deževen

V ponedeljek in torek bodo reke po Sloveniji večinoma upadale.

Plimovanje ni povzročilo večjih težav

Plimovanje ni povzročilo večjih težav. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Plimovanje ni povzročilo večjih težav. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu ob 7.26 sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost, a na srečo ni bilo hujšega, saj se je južni veter umiril in se je morje začelo umikati.

Morje je sicer nekoliko poplavilo cesto, umakniti pa so morali tudi en avtodom, so za Slovensko tiskovno agencijo povedali v Civilni zaščiti Piran. Že zgodaj zjutraj so s protipoplavno zaščito zaprli Tartinijev trg in tako preprečili morebitno škodo.

Arso je za večino države razglasil rumeno stopnjo ogroženosti zaradi padavin, le ob obali lahko težave poleg plimovanja povzroča tudi veter. V visokogorju Julijskih Alp pa je velika nevarnost snežnih plazov.