V odločbi navajajo, da so štiri podjetja želela podjetju Interseroh onemogočiti delovanje na trgu odpadne embalaže in potem prevzeti njihove stranke. Razlog: trg embalažnin je vreden približno 20 milijonov evrov na leto, ker je zakonodaja na tem področju izjemno slaba. Seveda so želela to podjetja izkoristiti in si pridobiti čim večji del pogače.

Da so odpadki dober posel, ni skrivnost in nekatera podjetja so za svoj kos pogače pripravljena narediti marsikaj. Foto: BoBo
Da so odpadki dober posel, ni skrivnost in nekatera podjetja so za svoj kos pogače pripravljena narediti marsikaj. Foto: BoBo

Do teh spoznanj pa je AVK prišel tudi s pomočjo skesanca – eno izmed teh štirih podjetij je agenciji pomagalo z dokazi o kartelnem dogovarjanju, seveda v zameno za nižjo kazen oziroma globo. In kako se na vse to odzivajo odgovorni? V Interserohu odločitev seveda pozdravljajo, so se pa odzvali tudi v Dinosu in v Surovini. V Dinosu odločitve za zdaj sicer še ne morejo komentirati, v Surovini pa so že napovedali pritožbo.

Odločba še ni pravnomočna, pritožbe očitno torej sledijo. Lahko pa potem sledijo tudi visoke denarne kazni – znašajo lahko do deset odstotkov letnega prometa podjetja.

Kartelno dogovarjanje o odpadni embalaži

Da AVK ugotovi kartelno dogovarjanje, se sicer ne zgodi ravno pogosto – za to so potrebni trdni dokazi. To jim je na primer uspelo v primeru avtobusnih prevoznikov in v primeru veletrgovcev že pred leti glede cen zdravil.

Se je pa na odločitev agencije odzvalo tudi ministrstvo za okolje. Menijo, da je to še en dokaz več, da je sistem ravnanja z odpadno embalažo slab, in to bodo zdaj z novim zakonom spremenili.