"Tako intenzivni pojavi so povezani s podnebno krizo in jih bo čedalje več," pravi Etimios Lekas z atenske univerze. Foto: Reuters

"Prebivalce prosim, da ostanejo previdni, dokler bo ta pojav trajal," je prek Twitterja sporočil grški premier Kiriakos Micotakis. Vsem žrtvam ujme je izrazil sožalje in dodal: "Zdaj je najpomembnejše, da zavarujemo življenja. Vsa prizadeta območja bodo nemudoma prejela podporo."

Najbolj je prizadeta osrednja Grčija z mestoma Kardica in Farsala. Kardica, ena največjih ravnin v državi, se je spremenila v jezero, poroča Reuters. "Gre za popolno katastrofo," je dejal domačin iz Farsale Nikolaos Gousios.

Izredno stanje

V petek so oblasti na zahodnem Peloponezu in Jonskih otokih, ki so utrpeli obsežne poplave in izpade elektrike, razglasile izredno stanje. Orkan se je premaknil v osrednjo Tesalijo, kjer je ruval drevesa, podiral mostove in zapiral ceste. Zgolj v mestu Kardica naj bi bilo poplavljenih 5000 bivališč.

Klicni center za pomoč je po poročanju Guardiana prejel več kot 2500 klicev ljudi, ki so bili ujeti v poplavljenih stavbah in avtomobilih, reševalci pa so rešili skoraj 1000 ljudi. Z zahodnega Peloponeza so v petek poročali o sedemmetrskih valovih, ki so zadeli obalo.

Neurje je popolnoma uničilo rastlinjake in pridelek, poškodovalo pa tudi številna stanovanja in trgovine. V soboto so prekinili več železniških povezav, tudi med Atenami in Solunom, Jonski otoki so ostali brez električne energije.

Pastirji skušajo rešiti svoje ovce. Foto: Reuters
Pastirji skušajo rešiti svoje ovce. Foto: Reuters

Dve smrtni žrtvi

63-letnega pastirja po rodu iz Albanije, ki je najverjetneje iskal svojega sina, ki je preživel, so našli mrtvega blizu bolnišnice v Kardici. Druga smrtna žrtev je ženska iz Farsale, ki so jo našli mrtvo v poplavljenem domu, nedaleč od mesta Kardica pa je na neki kmetiji umrl moški. Oblasti iščejo še dva pogrešana.

V soboto zjutraj je neurje doseglo področje Aten v Atiki, od koder pa o škodi ne poročajo.

Posledica podnebnih sprememb

"Tako intenzivni pojavi so povezani s podnebno krizo in jih bo čedalje več," pravi Etimios Lekas z atenske univerze, eden izmed strokovnjakov, ki so prepričani, da orkani v Sredozemlju v prihodnosti ne bodo več redkost.

Ciklone so v Grčiji prvič zaznali leta 1995, zadnja leta pa jih je vse več. Podobna ujma je Grčijo prizadela leta 2017, ko je bilo 25 mrtvih in je na stotine ljudi ostalo brez doma. Tedanji župan kraja Mandra, ki je bil najbolj prizadet, je dogajanje opisal kot "biblično nesrečo". Tedaj je umrlo predvsem mnogo starejših, katerih trupla so našli v njihovih hišah, ki so jih prizadele poplave, poroča Guardian.