Število obiskovalcev vsako leto narašča. Foto: MMC RTV SLO
Število obiskovalcev vsako leto narašča. Foto: MMC RTV SLO

Alge se razmnožujejo zaradi slabšanja ekološkega stanja jezera, ki je predvsem posledica človeške dejavnosti ob obali. Zadnja leta se veča število ribičev in plavalcev, ki okoljsko obremenjujejo jezero.

Alge lahko opazimo v mirni vodi, predvsem kot rjavkasto obarvanje vode. Če pridemo v stik z njimi, se je treba temeljito sprati z vodo. Paziti moramo tudi, da ne sedimo na posušenih algah ob bregovih jezera. V primeru alergičnih reakcij ali oteženega dihanja poiščite zdravniško pomoč.

Špela Remec Rekar, ki v sektorju za ekološko stanje voda na Agenciji RS za okolje spremlja stanje Blejskega jezera, že dlje časa opozarja, da se ekološko stanje jezera, ki je bilo dolgo med zmernim in dobrim, slabša.

Na občini zagotavljajo, da sprejemajo vse mogoče ukrepe za omejitev negativnega vpliva na jezero. Poleg omejevanja kopanja na kopališče, kjer ponujajo sončno kremo brez negativnih okoljskih učinkov, in urejanja kanalizacije si prizadevajo tudi za zaprtje jezerske sklede za promet. Tega pa, kot pravijo v občini, ne morejo storiti, dokler država ne odobri izgradnje južne obvoznice, ki bo razbremenila mesto in cesto v Bohinj.