Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ministrica Aleksandra Pivec je v virtualnem nagovoru poudarila, da bomo preskrbo v Sloveniji izboljšali z inovativnim prenosom znanja med vsemi deležniki, s spodbujanjem okoljsko sprejemljivih tehnologij ter s ciljnim sofinanciranjem aktualnih in kakovostnih raziskovalnih projektov. Koronska kriza je po njenih besedah opozorila na pomen delujočih prehranskih verig, zato bo treba v prihodnosti poskrbeti za strateške oskrbne verige, krepitev povezovanja, spodbujanja in poslovanja kritičnih delov verig s pridelavo in predelavo lokalne hrane ali vsaj regionalnih surovin. "To smo dolžni vsem prebivalcem Slovenije," je prepričana ministrica.

"Slovenije brez podeželja ni, slovenski kmetje imate izjemno pomembno vlogo v družbi, ste pridelovalci hrane, skrbniki raznolikosti slovenske krajine in pomembni sooblikovalci naravnih virov," je v nagovoru dejala kmetijska ministrica. Foto: BoBo

Ministrstvo se bo predstavljalo tudi na virtualni Agri. Predstavilo bo poklic kmeta kot sodoben in napreden poklic, posebno pozornost pa namenilo mladim in njihovi prihodnosti v kmetijstvu. Po besedah ministrice bodo predstavili tudi aktualne javne razpise s področja programa razvoja podeželja, pomen projektov evropskega partnerstva za inovacije, koncept projekta Podeželje prihodnosti, pametne vasi ter projekt Leader s področja kmetijstva in ribištva. Ministrstvo se bo predstavilo tudi s promocijo lokalno pridelane hrane, s katero želi podkrepiti zavedanje o njenem pomenu, je med drugim je povedala ministrica.

Spletna Agra bo dostopna vsaj pol leta

Tako kot prejšnja leta v Gornji Radgoni obiskovalce in razstavljavce zdaj po spletu nagovarjajo tudi predstavniki kmetijsko-gozdarske zbornice, zadružne zveze in organizatorja. Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Cvetko Zupančič je vesel, da sejem poteka vsaj v spletni obliki, ker da bo tudi tako zbornica predstavila svoje delovanje, obenem pa si ne predstavljajo, da bi eden največjih dogodkov v Sloveniji usahnil.

Gozdarski sektor bo na spletni Agri opozarjal na nujnost spoštovanja gozdnega bontona. Ker je letos mednarodno leto zdravja rastlin, bodo obiskovalce opozorili tudi na nevarnost prenašanja rastlin iz drugih dežel. Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Gozdarski sektor bo na spletni Agri opozarjal na nujnost spoštovanja gozdnega bontona. Ker je letos mednarodno leto zdravja rastlin, bodo obiskovalce opozorili tudi na nevarnost prenašanja rastlin iz drugih dežel. Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič je poudaril, da bodo tudi v spletni obliki lahko predstavili dosežke in nagrajence, predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec pa je spomnil, da se kljub vsemu niso popolnoma odrekli varnemu osebnemu druženju. Zato bo del letošnje Agre tudi v živo v obliki Festivala dogodivščin v Gornji Radgoni od 25. do 27. septembra. Takrat bodo na sejmišču za obiskovalce odprli vzorčne nasade, doživljajsko zgodbo v tehniki 3D, ob večerih pa še kino drive-in.

Na Pomurskem sejmu dodajajo, da bo spletna Agra živa vsaj pol leta, predstavljala bo ponudbo razstavljavcev s področja kmetijstva in živilstva, možnosti sodelovanja s strokovnimi in panožnimi organizacijami ter nove projekte, ki so usmerjeni v rast samooskrbe in v trajnostni turizem. Posebne pozornosti bodo deležni nagrajenci mednarodnih ocenjevanj kakovosti mesnih, mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač, vin, medenih pijač, medu in embalaže. Vsebine bodo sproti dopolnjevali in napovedovali dogodke.