Nova akcija okoljevarstvenikov za ohranitev narave

Zbralo se je veliko ljudi na 25 različnih odsekih reke Save, od izvirov v Bohinju do Brežic, oziroma dela, kjer reka nadaljuje pot na Hrvaško, torej na razmiku 258 kilometrov, je poročal novinar TV Slovenija Nejc Krevs.

Za nekatere je to bil triurni sprehod, spet drugi so tekli, kolesarili in veslali. A bolj kot resni športni izzivi je bila vseskozi v ospredju narava in skrb zanjo.

Koordinatorji in okoljevarstveniki so v sodelovanju z nevladnimi organizacijami udeležencem predstavljali bisere slovenske narave in opozarjali na pomen varstva okolja.

"Danes sem tukaj zato, ker me je blazno zmotilo to, kar je naša vlada počela v protikoronskih zakonih. Noter je pač vključila stvari, ki s preprečevanjem posledic epidemije res nimajo nobene zveze. Konkretno je to bila sprememba zakona o ohranjanju narave, kjer je iz vseh postopkov pridobitve gradbenih dovoljenj izključila nevladne organizacije, ki so po mojem mnenju bile še edini branik tega, kje bi se lahko kaj gradilo. To v praksi zdaj pomeni, da so naše reke, gozdovi, travniki na razpolago kapitalu za kar koli si bo ta izmislil," je povedala ena izmed udeleženk.

Tako je po mnenju okoljskih gibanj in drugih nevladnih organizacij vlada z ministrom Andrejem Vizjakom na čelu zrušila demokratične standarde pri varovanju okolja, saj je z novimi zakonskimi določili v drugem in tretjem protikoronskem svežnju ter Zakonu o ohranjanju narave onemogočila vključenost nevladnih organizacij pri skrbi za naravo in zvezala roke javnim institucijam, so še prepričani organizatorji današnje akcije.

Okoljevarstvena akcija Za naravo ob Savo

Kaj zahteva Balkan River Defence

Ustanovitelj gibanja Balkan River Defence Rok Rozman pa je ob tem zatrdil, da so v današnji akciji udeleženci storili več za naravo kot zdajšnja vlada v 100 dneh.

To gibanje je bilo eno od sopripravljalk sredne "alternativne proslave".

V Balkan River Defence vladi očitajo, da je "nonšalantno ... sprejela zakon, ki iz postopkov meče vse, ki bi lahko pri okoljsko spornih projektih interesom oblasti in kapitala nasprotovali". A so prepričani, da lahko naravo še vedno obranijo. "Ohranitev narave je temeljni del boja za enakopravno družbo, v kateri bomo vsi živeli dostojno življenje," so zapisali.

Svoje zahteve so strnili v tri glavne točke: zdravo življenjsko okolje brez umazane industrije, namesto minimalnih plač dobro plačana zelena delovna mesta ter rešitev prihodnost ob ohranitvi narave.

Video: Minister Vizjak v Odmevih

Ambiciozni načrti vlade za prednostne investicijske projekte