Mnoge ceste je zalila meteorna voda. Foto: Reuters
Mnoge ceste je zalila meteorna voda. Foto: Reuters

Pristojne službe so prejele več sto klicev na pomoč, med drugim zaradi odkritih streh, poplavljenih hiš in podrtih dreves. Neurje je spremljal močan veter, najmočnejši sunek s 126 kilometri na uro so izmerili v Cape Leeuwinu na jugozahodu zvezne države Zahodna Avstralija. Veter je ponekod povzročil peščene viharje.

Po poročanju tamkajšnjih medijev je močan veter na obalnih območjih odkrival strehe in podiral drevesa. Okoli 50.000 gospodinjstev v Zahodni Avstraliji je ponoči ostalo brez elektrike.

Neurje je povzročilo tudi peščene viharje. Foto: Reuters
Neurje je povzročilo tudi peščene viharje. Foto: Reuters

Ponekod na obali je tudi močno deževalo, na nekaterih območjih so izmerili rekordno plimovanje v letošnjem letu.

Nenavadno vreme za tak čas

V Zahodni Avstraliji se po napovedih vremenoslovcev vreme danes še ne bo umirilo. Veter se bo sicer nekoliko polegel, neobičajno visoka plima in visoki valovi pa se še lahko pojavijo na jugozahodni obali. Vremenska služba je opozorila tudi na možnost poplav in erozijo obale.

Slabo vreme je posledica vremenskega sistema, ki je nastal iz tropskega ciklona Mangga. Ta je sicer pojenjal, a je prinesel hladno fronto, ki je zajela območje. Takšni vremenski pojavi so konec maja redki, saj se sezona ciklonov v Avstraliji uradno konča 30. aprila.