Na Kredarici je trenutno več kot tri metre snega. Foto: Arso
Na Kredarici je trenutno več kot tri metre snega. Foto: Arso

Letošnji maj je sicer najhladnejši v zadnjih 28 letih. Povprečna temperatura v zadnjem mesecu letošnje meteorološke pomladi, ki se izteka v petek, bo namreč od dve do tri stopinje Celzija nižja od dolgoletnega povprečja in s tem najnižja po letu 1991, so še navedli na Arsu.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov "zmerna", 2. stopnje, nižje pa večinoma "majhna", 1. stopnje.

Nevarna so predvsem strma pobočja, kjer se lahko zlasti čez dan zaradi otoplitve sprožijo plazovi mokrega snega. V visokogorju so še vedno nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite predvsem plaz kložastega snega.

Rekordno siv maj

Mesec izstopa tudi po izjemno majhnem številu sončnih ur, saj bo na nekaterih vremenskih postajah celo rekordno siv. Skupno število sončnih ur bo večinoma med 110 in 140, kar je le polovica normalne vrednosti in toliko, kot je običajno za februar ali marec.

Letos smo v Sloveniji doslej manj sončnega vremena imeli le januarja, najbolj sončen pa je bil doslej marec. Letošnji maj sicer izstopa predvsem po številu dni s padavinami, ne pa toliko po sami količini padavin, razen ponekod na Primorskem, je pojasnil klimatolog Gregor Vertačnik

Nalivi so povzročili številne težave po Sloveniji

Uprava za zaščito in reševanje je naštela 55 dogodkov, kjer je nastala gmotna škoda. Vpoklicanih je bilo 45 prostovoljnih gasilskih društev in 13 poklicnih enot.

Na Koroškem sta se sprožila dva plazova v občinah Prevalje in Podvelka. V Podvelki je zdrsnil zemeljski plaz, velik okoli 40 kvadratnih metrov, ki je ogrožal delovni stroj.

Prostovoljni gasilci so delovni stroj odstranili na varno. V občini Prevalje se je zaradi močnega deževja sprožil zemeljski plaz z nekaj manjšimi drevesi. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in s pomočjo delovnega stroja s ceste odstranili približno 16 kubičnih metrov zemljin ter podrta drevesa.

V občini Črna na Koroškem je zaradi močnega deževja meteorna voda zalivala kletne prostore stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci, prav tako so gasilci priskočili na pomoč v Radljah ob Dravi, kjer je zaradi močnega deževja začela puščati streha na večstanovanjskem objektu. Gasilci so s folijo prekrili približno 40 kvadratnih metrov strehe.

Nalivi so po poročanju Radia Slovenija največ težav povzročili tudi na območju občin Brda, Gorenja vas - Poljane, Kobarid, Maribor, Pivka, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Zagorje ob Savi in Zavrč. Zaradi obilnih padavin so narasli številni vodotoki.

Zaradi povečanih vodotokov so reke prestopile bregove in poplavljale ceste.  Foto: Televizija Slovenija
Zaradi povečanih vodotokov so reke prestopile bregove in poplavljale ceste. Foto: Televizija Slovenija

Geološki zavod opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji pa tudi na drugih območjih države. Prebivalci naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih.

Kraške reke poplavljajo

Reke bodo še naprej poplavljale

Po napovedi agencije za okolje (Arso) bodo v četrtek še poplavljale nekatere reke na Dolenjskem krasu, Ljubljanica na Ljubljanskem barju ter Krka v srednjem in spodnjem toku. Poplavljanje rek bo predvidoma na območjih pogostih poplav. Pretok Ljubljanice se bo ustalil predvidoma danes čez dan, pretok Krke v spodnjem toku pa zvečer.

V četrtek bo na zahodu zmerno do pretežno oblačno in povečini suho. Drugod bo oblačno, občasno bo še deževalo. Do večera bo dež povsod ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16 stopinj Celzija.

V petek in v soboto bo deloma sončno in topleje, verjetnost popoldanskih ploh bo majhna. Tudi v nedeljo bo sončno, popoldne meteorologi napovedujejo krajevne plohe ali nevihte.

Deževje in preglavce
Soline v dežju
Posledice obilnih padavin