V Kidričevem so razširili center za ravnanje z nevarnimi odpadki. Foto: Gabrijela Milošič, Radio Slovenija
V Kidričevem so razširili center za ravnanje z nevarnimi odpadki. Foto: Gabrijela Milošič, Radio Slovenija

Že leta 2016 so ga zaradi pomislekov občanov v celoti posodobili in prenovili, letos pa so ga še za 3,5 milijona evrov razširili s prostorom za obdelavo, parkiriščem in najpomembnejše; nadgradili so varnostni sistem za gašenje.

V Kidričevem deluje največji center za nevarne odpadke pri nas, kjer letno obdelajo 36 tisoč ton tovrstnih odpadkov. Rudolf Horvat, direktor podjetja Saubermacher Slovenija: "Okoli 60 odstotkov vseh nevarnih odpadkov v Sloveniji zberemo v Kidričevem."

Center za odpadke deluje pod okriljem podjetja Saubermacher. Foto: Gabrijela Milošič, Radio Slovenija
Center za odpadke deluje pod okriljem podjetja Saubermacher. Foto: Gabrijela Milošič, Radio Slovenija

Dovoljenje za razširitev centra za nevarne odpadke so pridobivali sedem let, gradili so ga leto dni in vgradili najsodobnejši protipožarni sistem, zagotavlja predsednik uprave Saubermacherja Ralf Mittermayr: "Po našem vedenju je to najboljši in najsodobnejši varnostni sistem za gašenje odpadkov na svetu, če se zgodi nesreča."

Novi protipožarni sistem

Delovanje protipožarnega sistema so novinarjem ob glasnem pisku sirene tudi prikazali. Varnostni inženir iz podjetja Tenzor Ilija Zolotić: "Hkrati se aktivirata avtomatska plamenski in dimni javljalnik, nato se sproži sistem, na zadnji vaji je bilo potrebnih manj kot tri sekunde, da je sistem zaznal nevarnost, in minuta, da se je začelo gašenje."

Strokovnjak za varnostne sisteme Boštjan Stebernak iz podjetja Accuro pa je na vprašanje, kako zanesljiv je sistem, odgovoril: "Stoodstotno in okoljsko ne more biti čisto nič narobe."

Čeprav je Saubermacher v Kidričevem šele končal naložbo, pa v podjetju s sedežem v Avstriji že razmišljajo, da bo prej ali slej tudi Slovenija potrebovala sežigalnico. Predsednik uprave Saubermacherja Ralf Mittermayr: "Če imamo močno industrijo, kot jo Slovenija ima, bi bilo treba razmisliti o možnosti, da se lahko odpadki dokončno termično obdelajo v državi povzročiteljici odpadka. Obdobje korone nam je namreč pokazalo, da je lahko odvisnost od drugih tudi velika težava."

Slovenske nevarne odpadke zdaj sežigajo na Madžarskem, v Nemčiji, Avstriji in Švici.