V Čilu je trenutno poletje, zato so temperature visoke, kar pripomore k pogostejšim požarom. Foto: Reuters
V Čilu je trenutno poletje, zato so temperature visoke, kar pripomore k pogostejšim požarom. Foto: Reuters

Oblasti so preventivno izklopile elektriko okoli 90.000 uporabnikom in ukazale evakuacijo več tisoč ljudi. O smrtnih žrtvah za zdaj ni poročil. V mestu so razglasili izredne razmere.

"Na terenu so vsi reševalci iz Valparaisa in okolice. Proti požaru se bojujejo tako iz zraka kot s kopnega," je dejal Sharp, ki je dodal, da razmere še slabšajo močni vetrovi in visoka temperatura. Za zdaj je zgorelo okoli 120 hektarov površin. Požar se je začel v bližnjem gozdu in se nato razširil na revno sosesko mesta, v katerem živi 330.000 ljudi, poroča Deutsche Welle.

Predsednik države Sebastian Pinera je izrazil upanje, da se bo divjanje ognja prav na božični dan kmalu ustavilo. Notranji minister Gonzalo Blumel pa je potrdil besede župana, da je bil po do zdaj zbranih dokazih požar podtaknjen.

Na družbenih omrežjih se je razširil posnetek začetka enega izmed požarov v bližini parkiranega avtomobila. Preiskovalci tudi preiskujejo navedbe očividcev, ki so na gričih blizu mesta v času požara videli več vozil, BBC povzema lokalno spletno stran Emol.

Valparaiso je eno največjih čilskih mest in največje tihomorsko pristanišče v državi, obenem pa zaradi množice pisanih lesenih hišk tudi ena najbolj obiskanih južnoameriških turističnih destinacij.

Najhujši požari so v Čilu divjali leta 2017, ko je umrlo 11 ljudi, med njimi tudi pet gasilcev.