V Sečoveljskih solinah imajo aktivnih 26 solnih polj, skupno pa je tam na voljo 55 solnih polj. Tista polja, ki niso aktivna, morajo obnoviti, za kar je potrebnega precej denarja. Foto: Radio Koper
V Sečoveljskih solinah imajo aktivnih 26 solnih polj, skupno pa je tam na voljo 55 solnih polj. Tista polja, ki niso aktivna, morajo obnoviti, za kar je potrebnega precej denarja. Foto: Radio Koper

"Sezona je katastrofalna," je razmere opisal vodja pridelave soli v družbi Soline Dario Sau. Na začetku solinarske sezone, aprila in maja, je kazalo dobro, nato pa je bilo vreme večji del junija neprimerno, veliko je bilo nevihtnih dni z obilnimi padavinami, je spomnil Sau. Skupno je od 4. do 20. junija padlo 220 milimetrov dežja, kar pomeni skoraj 22 centimetrov sladke vode na solinski površini.

"S tem je izginil ves dotedanji trud v sezoni od konca marca dalje," je poudaril in dodal, da so morali zadnji teden junija začeti dela na novo, kar vse vpliva na kakovost soli. Takrat so torej začeli pospešeno opravljati dela, ki jih po navadi začnejo v zadnjem delu aprila. Pred začetkom junijskega slabega vremena so nekaj slanice shranili v rezervoarje, a le omejene količine, so pa s tem nato prve kristale soli pridobili sredi julija.

Tudi od takrat dalje je vreme muhasto, napovedi za naprej niso obetavne, pridelava soli pa je otežena. Doslej so solinarji, redno zaposleni in najemniki, skupno pridelali od 350 do 400 ton soli. "350 ton je desetina tistega, kar načrtujemo vsako leto za normalno proizvodnjo oz. normalno poslovanje," je dejal Sau. Povprečna sezona prinese od 2500 do 2700 ton soli, kolikšna bo skupna količina letos, Sau ni napovedal. Lani so v Sečoveljskih solinah pridelali le 1300 ton soli in 15 ton solnega cveta.

V Sečoveljskih solinah imajo aktivnih 26 solnih polj, skupno pa je tam na voljo 55 solnih polj. Tista polja, ki niso aktivna, morajo obnoviti, za kar je potrebnega precej denarja. Enota pridelava soli v družbi Soline ima 19 redno zaposlenih, nekaj solnih polj pa ima tudi najemnike, ki pridelek prodajo družbi Soline. Solinarstvo, ki je močno odvisno od vremena, kot dejavnost ne spada med kmetijske dejavnosti, ampak v rudarstvo, saj gre za izkoriščanje mineralnih surovin.