Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

V Krajinskem parku v Strunjanu se vsako leto razveselijo od treh do šestih labodjih mladičev. Letos je bila družina velika - odrasel samec, samica in kar šest mladičev. "Običajno jih samo polovica dočaka zrelost. Razlika letošnjega pojava je ta, da se je upad števila mladičev zgodil čez noč, dobesedno," je povedal Robert Smrekar, direktor Krajinskega parka Strunjan.

Tako sta ostala samo samica in en mladič. "To pri nas vzbuja določeno zaskrbljenost, pa ne samo pri nas, zato smo tudi dali prijavo na Inšpektorat RS za okolje in na policijo," je pojasnil Smrekar.

Labod je zaščitena živalska vrsta. Kazen za nezakonito ravnanje z njimi je od šest mesecev pa do pet let zapora. Trgovanje z zaščitenimi živalskimi vrstami je prepovedano, a mogoče je, da so mladi labodi žrtve črnega trga, še dodaja Smrekar: "Govor je o tem, slišal sem iz več virov, da tak trg obstaja."

Nekaj minut po našem obisku so v bližini našli še en kadaver odraslega laboda. "In tudi tri mesta, ki nakazujejo, da so tam poginili še nekateri mladiči, in zdaj bomo dali ta kadaver odraslega laboda na obdukcijo ter bomo ugotovili s tem vzrok smrti," je pojasnil naravovarstveni nadzornik Luka Kastelic.

Da bi zagotovili 24-urno varstvo labodov, pa nimajo možnosti, pravijo. Zato bodo intenzivneje preverjali teren, za pomoč so prosili tudi policijo. Obiskovalce pa prosijo, da teh veličastnih belih ptic ne vznemirjajo in ne hranijo.

Izginotja labodov v Strunjanu