Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ljubljanski kriminalisti so v sredo sporočili, da so po dolgotrajni preiskavi kazensko ovadili odgovorne osebe podjetja z območja Moravč zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Mediji so neuradno poročali, da gre za podjetje Termit, ki v Moravčah proizvaja in predeluje kremenov pesek ter izdeluje pomožna livarska sredstva za livarne in železarne.

V Termitu so v sredo povedali, da z morebitnimi kazenskimi ovadbami niso seznanjeni, enako so tokrat zapisali tudi v sporočilu za javnost.

"Ovadb še nismo prejeli," so sporočili in dodali, da se jim zdi vložitev kazenskih ovadb skrajno nenavadna. Kot izhaja iz medijskih objav, naj bi namreč v pretežnem delu temeljile na lanskem poročilu agencije za okolje (Arso), zoper katero so se pritožili, Arso pa dokončne odločitve o tem, ali je okoljska škoda v tleh sploh nastala ali ne, še ni sprejela.

Ustna obravnava glede dejanskega nastanka okoljske škode bo na Arsu potekala v torek. V Termitu zato domnevajo, da je poglavitni namen sporočila medijem glede vloženih kazenskih ovadb poskus pritiska na Arso in na strokovne izvedence, določene v postopku ugotavljanja okoljske škode, ki bodo v torek predstavili izsledke svojih strokovnih mnenj, ki vsa ugotavljajo, da Termit ni kršil okoljevarstvene zakonodaje in da okoljska škoda na njegovem rudarskem območju ni nastala, kaj šele, da bi bilo mogoče govoriti o sumu storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja, so zapisali v družbi.

Ob tem se sprašujejo, kakšno vlogo v tej zgodbi ima Matjaž Marolt, eden izmed glavnih predstavnikov Ljudske iniciative Moravče, ki je zaposlen na visokem položaju znotraj policije. Zato so na Generalno policijsko upravo in na ministrstvo za notranje zadeve podali predlog za uvedbo notranjega nadzora nad delom posameznih predstavnikov policije, ki so sodelovali v zadevi Termit.