Moravče. Foto: BoBo
Moravče. Foto: BoBo

Na sedežu Arsa je potekala ustna obravnava glede dejanskega nastanka okoljske škode v občini Moravče zaradi ravnanj družbe Termit.

Kot so sporočili iz Termita, so strokovna izvedenska mnenja podali Senko Pličanič z ljubljanske pravne fakultete, Borut Vrščaj s Kmetijskega inštituta Slovenije in Mihael Brenčič z Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani.

"Mnenja nakazujejo, da je bilo poročilo agencije za okolje, ki je lani poleti ugotovilo, da je Termit povzročil okoljsko škodo tlom, neustrezno, saj na analiziranem področju tla sploh še niso vzpostavljena in posledično okoljska škoda tlom sploh ni mogla nastati," so znova poudarili.

Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo Arso prednostno vodil postopek dejanskega ugotavljanja okoljske škode tlom in tudi na podlagi tokrat predstavljenih strokovnih mnenj preklical rezultate svoje lanske analize oz. poročila.

Termit poudarja, da je Arso preučeval porušene oz. zmlete vzorce, analizo pa bi moral v skladu z mednarodno priznanimi standardi in slovensko zakonodajo narediti na neporušenih vzorcih. Poročilo Arsa je po njihovem napačno tudi v predpostavki, da gre pri preiskovanem materialu za naravna tla in ne gradbeni material, čeprav celo iz poročila izhaja, da so preiskovali umetni nasip. Terenske meritve so ob tem pokazale, da ni prisotnih spornih snovi.

Na ministrstvu za okolje in prostor so pred časom pojasnili, da Arso v primeru podjetja Termit vodi ugotovitveni postopek glede ugotavljanja okoljske škode. Ker postopek še traja, več informacij ne morejo podati, so dodali.