Ljubljanica. Foto: BoBo
Ljubljanica. Foto: BoBo

Povprečne temperature v Ljubljani so bile že šesti dan zapored več kot 24 stopinj, sicer pa je bilo v četrtek najbolj vroče v Biljah pri Novi Gorici, kjer so namerili 36 stopinj Celzija.

Sorodna novica Evropa se že drugi dan zapored duši v vročini

Zaradi suše je v občini Ajdovščina razglašena velika požarna ogroženost, možnost nastanka in širjenja požarov v naravi pa je zelo velika tudi na Goriškem, Bovškem, v Brkinih in zgornjesavski regiji.

V Novi Gorici in na Otlici presežena vrednost ozona

Na merilnih mestih Nova Gorica in Otlica v Trnovskem gozdu je vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Podatki veljajo za širšo okolico.

V Novi Gorici je bila opozorilna vrednost prvič presežena ob 14. uri. Urna vrednost ozona je bila 181 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 104 mikrogramov na kubični meter.

Težave zaradi omejitev porabe vode

Na Otlici je bila opozorilna vrednost presežena ob 15. uri, izmerjena urna vrednost ozona je bila 190 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 122 mikrogramov na kubični meter.

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Zato ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka priporočajo, da v tem času ostanejo v zaprtih prostorih. V času trajanja visokih vrednosti ozona pa tudi zdravim ljudem svetujejo, da se izogibajo naporom.

Zaradi suše razglašene požarne ogroženosti