Neurje z močnimi padavinami se je v noči na petek zneslo nad številnimi potmi, prepusti in cestami v občini Ivančna Gorica. Foto: Občina Ivančna Gorica/Gašper Stopar
Neurje z močnimi padavinami se je v noči na petek zneslo nad številnimi potmi, prepusti in cestami v občini Ivančna Gorica. Foto: Občina Ivančna Gorica/Gašper Stopar

V četrtek v večernih urah so nevihte z obilnimi padavinami zajele del Gorenjske. Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje so največ težav povzročile v občini Kranj. Nekaj dela pa so imeli gasilci tudi v občinah Dol pri Ljubljani, Grosuplje, Ivančna Gorica, Litija in Šmartno pri Litiji.

Regijski centri za obveščanje so po doslej zbranih podatkih skupno po državi zaznali 58 dogodkov, povezanih z ujmo. Gasilci ene poklicne enote in 12 prostovoljnih društev so imeli največ dela s črpanjem meteorne vode, ki je poplavljala predvsem kleti stanovanjskih, poslovnih in drugih objektov ter zalivala dvorišča in ceste. S cestišč so odstranili tudi nekaj podrtih dreves, ki so padla zaradi razmočenega terena in vetra.

V naselju Žabnica v kranjski občini je ponoči potok prestopil bregove. Gasilci so z namestitvijo protipoplavnih vreč zaščitili bližnje objekte. Na delu so bili tudi delavci komunalnih in cestnih podjetij.

Neurje razdejalo tudi Ivančno Gorico

Neurje je prizadelo tudi območje Ivančne Gorice. Po besedah poveljnika občinske civilne zaščite Jožeta Kozinca in poveljnika Gasilske zveze Ivančna Gorica Slavka Zaletelja je neurje najhuje razdejalo območja Krajevnih skupnosti Ivančna Gorica, Metnaj, Muljava, Stična in Višnja Gora.

Kot so sporočili z občine, se je neurje z močnimi padavinami v noči na petek zneslo nad številnimi potmi, prepusti in cestami. Voda je zalila številne objekte, med njimi tudi objekt stiškega samostana, poslovilni objekt v Stični ter podrlo oporni zid in poškodovalo grobišča na pokopališču v Stični. Vso noč in jutro so bili na terenu prostovoljni gasilci in dežurne službe, ki so pomagali pri sanaciji številnim občankam in občanom.

Dele države razdejalo močno neurje

Plohe in nevihte tudi danes popoldne in zvečer

Plohe in nevihte bodo pogostejše tudi danes popoldne in zvečer. Ponekod se bodo nadaljevale v noči na soboto in v soboto dopoldne. Najvišje dnevne temperature bodo danes od 21 do 27, na Primorskem do 29 stopinj Celzija. Povečana bo možnost za pojav krajevnih neurij, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki. V Pomurju lahko pride do zastajanja vode na ravninskih predelih, opozarja Agencija za okolje RS (Arso).

Zaradi napovedanih neviht z močnimi nalivi bo danes in v noči na soboto povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni Sloveniji, so sporočili iz Geološkega zavoda Slovenije. Verjetnost za plaz se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, pa pozivajo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Posebno pozornost pa naj namenijo pojavljanju svežih razpok, posedanju in zdrsom zemljine ter zastajanju vode, so še zapisali.

Koprska policista rešila družino, ki jo je neurje odneslo na odprto morje

Sobota in nedelja večinoma sončni

V soboto bo na zahodu države delno jasno, popoldne pa večinoma sončno. Tudi v nedeljo in ponedeljek bo sončno, nekaj vročinskih neviht bo po napovedi Arsa v nedeljo popoldne in zvečer na severu države.

Konec tedna napoved zgoščenega prometa

Pričakovati je, da bodo visoke temperature in pretežno sončen vikend številni izkoristili za obisk obale in turističnih krajev, tako da je pričakovati zgoščen promet.

Danes popoldne ga pričakujejo iz urbanih središč proti turističnim krajem, v soboto dopoldne pa prav tako ob začetku poletnih počitnic na Bavarskem od Avstrije proti Hrvaški. Promet bo izjemno gost tudi v nedeljo zvečer, ko se bodo kolone vozil vile iz turističnih krajev nazaj proti urbanim središčem.

Fotografije posledic neurja v občini Ivančna Gorica si lahko ogledate v fotogaleriji spodaj (foto: Gašper Stopar)