Petkovo neurje je težave povzročalo predvsem v jugovzhodni Sloveniji. Foto: BoBo/Alen Milavec
Petkovo neurje je težave povzročalo predvsem v jugovzhodni Sloveniji. Foto: BoBo/Alen Milavec

Čeprav so na pomoč pri oživljanju priskočili domačini in nato reševalci nujne medicinske pomoči, je 48-letnik umrl, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Nesreča se je zgodila v Boninih v občini Koper ob 15.31.

Krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo, ki so popoldne zajela dele Slovenije, najhuje je bilo v predelih Štajerske in Prekmurja, kjer poročajo o močni toči, se bodo nadaljevala tudi zvečer.

Hladna fronta je zahodno Evropo dosegla že v petek opoldne, Slovenijo bo dosegla predvidoma v nedeljo. Nestabilno ozračje nad našimi kraji je sicer bilo že v petek, danes pa se je začasno umirilo.

V nedeljo osvežitev

V noči na nedeljo se bodo padavine z nevihtami najprej začele pojavljati v zahodni Sloveniji in se do nedeljskega jutra predvidoma razširile na vso Slovenijo. V nedeljo čez dan bodo pogoste plohe in nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra, vmes pa obdobja brez padavin.

Krajevna neurja z morebitno debelejšo točo bodo predvidoma omejena le na vzhodno Slovenijo. Zaradi predvidenih obilnejših nalivov lahko povsod nastanejo težave z meteorno vodo in hudourniškimi vodotoki. Osvežilo se bo, v nedeljo popoldne bodo marsikje v zahodni in osrednji Sloveniji temperature le okoli 20 stopinj Celzija.

V prvih dneh prihodnjega tedna bo dopoldne dokaj sončno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti in nastajale bodo posamezne plohe in nevihte. Znova bo topleje, v ponedeljek in torek bodo najvišje dnevne temperature stopinjo ali dve nad 30 °C, od sredine tedna naprej pa v notranjosti Slovenije ne bo več kot 30 stopinj Celzija. Novega vročinskega vala po napovedih vremenoslovcev za zdaj ni na vidiku.

Toplotna obremenitev bo čez dan še vedno velika. Foto: Reuters
Toplotna obremenitev bo čez dan še vedno velika. Foto: Reuters

Petkovo neurje odkrivalo strehe

Petkovo neurje je povzročalo nevšečnosti predvsem na jugozahodu države. Meteorna voda je zalila več objektov in cest, veter pa je odkrival strehe in podiral drevesa. Za uro in pol so morali zvečer pripreti tudi ladijski promet v koprskem pristanišču.

Zardi neurja je meteorna voda v petek zalila več objektov in cest v občinah Piran, Koper, Straža, Metlika, Sevnica in Slovenska Bistrica, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Veter je odkrival strehe stanovanjskih in drugih objektov, podiral drevesa na vozišča ter podrl drevo na elektroenergetski in telekomunikacijski vod.

V Metliki je veter prevrnil leseno vrtno uto na železniške tire. V Luki Koper so morali ob 21.20 pripreti tudi ladijski promet, ki so ga nato sprostili nekaj pred 23. uro. Priprto pristanišče pomeni, da o dovoljenju za privez ali odvez odločajo za vsako ladjo posebej.

Sorodna novica Vreme

Vremenska slika

Nad osrednjim delom celine je šibko ciklonsko območje. Od zahoda se Alpam približuje obsežna vremenska fronta. Z jugozahodnimi vetrovi nad naše kraje doteka topel in bolj vlažen zrak. V krajih južno in vzhodno od nas bo še sončno in vroče. Predvsem v Alpah bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. Ob severnem Jadranu bo pihal jugo.

Biovreme

V nedeljo se bo vremenska obremenitev stopnjevala, z vremenom povezane težave bodo pogoste, okrepili se bodo tudi nekateri bolezenski znaki.

Ujma s strelami tudi v Istri in Kvarnerju
Ujma z močnim deževjem je ponoči zajela tudi območje hrvaške Istre in Kvarnerja, v dveh urah je udarilo več kot 8.000 strel, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Večje škode nevihta ni povzročila, so pa gasilci odstranili nekaj dreves, ki so padla na ceste. Petkova nevihta je sicer po napovedi meteorologov uvod v obilnejše deževje, ki bo območje zajelo danes in bo predvidoma ponehalo v nedeljo sredi dneva. Tudi tokrat lokalno pričakujejo močnejše nevihte.