Kam z nevarnimi odpadki po Kemisu? Podjetje si prizadeva za čimprejšnje nadaljevanje obratovanja. Foto: BoBo
Kam z nevarnimi odpadki po Kemisu? Podjetje si prizadeva za čimprejšnje nadaljevanje obratovanja. Foto: BoBo

Bolnišnice kot javni zavodi so vezane na javna naročila, odpadki pa se kopičijo. Druge odjemalce iščejo tudi vsi preostali, predvsem industrija in druga podjetja. Odjemalci, večina je manjših od Kemisa, pa ne morejo čez noč povečati zmogljivosti.


Zdravstvo proizvede veliko odpadkov

Iz zdravstva je Kemis letno odvzel nekaj več kot 300 ton nevarnih odpadkov, dobrih 11 ton na primer iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Ta je imel pogodbo s Kemisom za odpadne kemikalije ter preostale odpadke, na primer filme, fotografski papir, sijalke, baterije, akumulatorje, nevarno embalažo, računalniško opremo in podobno. Drugih odpadkov pa imajo še 23 ton. Kemis jih je odvažal vsakih 14 dni, nazadnje 15. maja, torej tik pred požarom. Zdaj odpadke shranjujejo v varnostnih omarah v začasnem skladišču nevarnih kemikalij.

Farmacevti imajo zakupljene rezerve
V zelo majhnih količinah je Kemis odvažal odpadke tudi iz Kemofarmacije. Očitno se jim tam tako ne mudi, saj bodo odločitev o tem, kam z njimi, sprejeli v prihodnjih mesecih. Kemis je bil tudi glavni odjemalec nevarnih odpadkov za farmacevtsko podjetje Lek, skrbel je za odvoz in obdelavo odpadnih končnih izdelkov v originalni embalaži, organska topila in pralne tekočine. Po politiki Novartisa pa imajo vzporedno pogodbo in rezervacijo za primer prav takšne nesreče z drugim podjetjem.

Omejitve pri novih kapacitetah
Samo zdravstvo se zaradi Kemisa ne bi znašlo v zagati, če se celotni industriji ne bi bilo treba preusmeriti na preostale zmogljivosti v državi, ki pa se čez noč ne morejo okrepiti. Sežigalnice so pri nas močno omejene, zato odpadke pooblaščena podjetja izvažajo v tujino, za kar potrebujejo izvozna dovoljenja, na ta pa lahko čakajo več mesecev, tudi do pol leta. Da bi imeli svojo zažigalnico nevarnih odpadkov, pa zaradi odklonilnega javnega mnenja ni kaj kmalu pričakovati. Kemis je imel na sežigalnicah v tujini zmogljivosti že rezervirane. Pri tem, kako bi prišla druga podjetja do teh zmogljivosti – po še razumni ceni, pa bi verjetno lahko na pomoč priskočila država.