Dvodnevni požar še vedno odmeva. Foto: PGD Vrhnika
Dvodnevni požar še vedno odmeva. Foto: PGD Vrhnika
Vladimir Kaiser, direktor okoljske inšpekcije, o odsotnosti avtomatiziranega sistema za gašenje v Kemisu
Kemis zaprt, kam z odpadki

Inšpektorica za okolje in naravo je opravila nadzor v okviru zakonskih pooblastil, ki jih ima ob izrednem dogodku ali okoljski nesreči. Po opravljenem nadzoru je, da bi se izognila morebitnim dodatnim težavam, prepovedala sprejemanje novih odpadkov na lokaciji, je v izjavi za javnost potrdil direktor inšpekcije Vladimir Kaiser.

"Že s tem, ko je izbruhnil požar in je naprava poškodovana, je težko reči, kaj bo treba narediti, da bo začela spet normalno delovati, zato je nesmiselno in bi lahko bila nevarnost še večja, če bi se odpadki še dovažali tja," je dejal prvi mož inšpekcije.

Izdaja zgolj ustne odločbe je po njegovem mnenju v skladu z upravnim postopkom. Če namreč inšpektor na kraju dogodka ugotovi, da je treba interventno izreči ukrep, izda ustno odločbo, nato pa mora v osmih dneh izdati še pisno odločbo. Po zagotovilih inšpektorice se bo to morda zgodilo še danes ali najpozneje v torek, je dejal Kaiser.

Odpadke lahko še izvažajo
Kemis ima sicer še vedno dovoljenje za izvoz odpadkov oziroma mu je bilo celo odrejeno, da mora v okviru sanacije poskrbeti za že sprejete odpadke. Nove nevarne odpadke, ki nastajajo v Sloveniji, pa bodo do vzpostavitve normalnih razmer lahko vozili v druga tovrstna podjetja v Sloveniji ali tudi v tujino.

Odločba o prepovedi velja od petka dalje in morebitna pritožba ne zadržita njene izvršbe, za zdaj pa nimajo informacij, da bi jo v podjetju kršili. V tem primeru bi inšpekcija ukrepala v skladu s pristojnostmi, je dejal Kaiser in dodal, da drugih okoljevarstvenih nepravilnosti doslej v Kemisu še niso ugotovili, saj ugotovitveni postopek še poteka.

"Dokler sanacija ne bo končana, bo Kemis pod stalnim nadzorom naše inšpekcije - že zato, da bo z odpadki, ki jih bo podjetje pospravilo na lokaciji, ravnalo tako, kot je treba. Ko bodo vzpostavili normalno stanje, bo še en nadzor, kot predvidevajo predpisi. Gre za en redni pregled v času od enega do treh let. Glede na dogodek bo Kemis verjetno padel v najvišjo kategorijo tveganja. To pomeni, da bodo tam zelo verjetno potekali letni inšpekcijski pregledi," je dejal direktor inšpekcije.

Ohranjeno okoljevarstveno dovoljenje
Podjetju za zdaj ne bo treba pridobivati novega okoljevarstvenega dovoljenja, saj mu ga niso odvzeli. To lahko stori agencija za okolje (Arso). Ena izmed možnosti je, da to stori na predlog inšpektorja za okolje, a le, če je ta izdal odločbo, zavezanec pa je kljub pravnomočnosti ni spoštoval.

Kaiser je ob tem še dejal, da bi v konkretnem primeru morale kaj reči tudi druge pristojne službe, zlasti požarna inšpekcija. Nekateri drugi obrati v Sloveniji, ki se ukvarjajo z nevarnimi odpadki, imajo namreč nameščen sistem za avtomatsko gašenje požara s peno. "Če bi ga tukaj imeli, verjetno danes dogodka ne bi obravnavali," je dejal in napovedal izredno akcijo nadzora tovrstnih podjetij.

O primernosti lokacije na Vrhniki se ni želel opredeljevati, saj bo moral svoje opraviti Arso. Če bodo podane pravne podlage, da lahko predlagajo odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, bodo to tudi storili, je poudaril Kaiser.

Gorenje bo najprej počakalo na številke, nato se bodo odločali o ukrepih
Iz Gorenja so sporočili, da jih je direktor Kemisa Emil Nanut obvestil o sanacijskih ukrepih in odločbi inšpektorja, pri sanaciji pa mu Gorenje nudi tudi strokovno in organizacijsko pomoč. Dodali so, da jim je Nanut zatrdil, da od izdaje odločbe niso izvajali nobenih dejavnosti, razen tistih, povezanih s sanacijo posledic požara.

"Vzroki požara še niso znani, prav tako še vedno poteka ocena škode. Ko bodo znani uradni podatki, se bo lastnik o nadaljnjih ukrepih odločil na podlagi dejstev in številk, zato o tem še ne more govoriti. V skladu s korporacijsko politiko za primer izrednih dogodkov pa bo svet za tveganja skupine Gorenje preučil okoliščine tega izrednega dogodka ter po potrebi predlagal ustrezne ukrepe," so še sporočili.

Zdravje gasilcev dobro
Poleg okoljskih vidikov se je takoj po gašenju zastavljalo tudi vprašanje varovanja zdravja gasilcev, ki so med drugim gasili tudi nevarne snovi. Razširila se je tudi informacija, da naj bi eden izmed gasilcev, ki je sodeloval pri gašenju, poiskal pomoč v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Tomaž Šinkovec iz prostovoljnega gasilskega društva Stara Vrhnika je pojasnil, da je eden izmed vrhniških gasilcev res odšel na pregled na Golnik, a da je z njim vse v redu.

Sicer pa so po njegovih navedbah vsi gasilci, ki so gasili požar, opravili zdravstvene preglede. Vse preiskave pa so bile do zdaj negativne. Sam meni, da selitev Kemisa z Vrhnike ni nujna glede na to, da pri njih dejavnost že poznajo, ampak pod pogojem, da se v podjetju držijo pravil.

Vladimir Kaiser, direktor okoljske inšpekcije, o odsotnosti avtomatiziranega sistema za gašenje v Kemisu
Kemis zaprt, kam z odpadki