Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga zaznamovali leta 2018. Foto: BoBo
Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga zaznamovali leta 2018. Foto: BoBo

Tema letošnjega dneva čebel sovpada z evropskim letom mladih, saj sta, kot poudarjajo na kmetijskem ministrstvu, za prihodnost čebelarstva izjemno pomembna prenos znanja in ozaveščanje o pomenu čebel, predvsem v povezavi z mladimi, ki bodo skrbniki planeta in se bodo spopadali z vedno večjimi izzivi tudi na področju preskrbe s hrano in varovanja okolja.

Glavni namen svetovnega dneva čebel je poleg praznovanja predvsem ozaveščanje širše javnosti, da so čebele in drugi opraševalci izredno pomembni, da so čebele v zadnjem obdobju na veliko področjih ogrožene in kaj moramo kot skupnost in posamezniki narediti v prihodnosti, da bomo čebele ohranili v prihodnje, so v sporočilu za javnost zapisali pri Čebelarski zvezi Slovenije.

K skrbi za čebele in druge opraševalce lahko pripomore vsak, poudarja podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia Peter Kozmus. Med drugim k boljšemu preživetju čebel pripomorejo sajenje avtohtonih medovitih rastlin, košnja cvetočih rastlin po cvetenju, nakup medu in drugih čebeljih pridelkov pri najbližjih čebelarjih in zmanjšana uporaba čebelam škodljivih pesticidov.

"Ob tem pa moramo še vedeti, da s tem, ko pomagamo čebelam, pomagamo tudi drugim organizmom in ne nazadnje tudi ljudem. Čebele namreč za dober razvoj in življenje potrebujejo skoraj enake življenjske razmere kot ljudje. Čist zrak, vodo in zdravo okolje brez onesnaženosti. Takšno okolje pa je tudi bolj zdravo za življenje ljudi," je pred svetovnim dnevom čebel povedal Kozmus.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je prepričan, da je sporočilo svetovnega dneva čebel doseglo namen. "Danes se svet spoštljivo pogovarja o čebelah, čebelarjih in vsem, kar spada zraven. Zavedamo se, da je prehranska varnost odvisna od teh malih žuželk, in še vedno velja, da je za čebelarje in za verigo pridelave hrane kralj živali čebela," je poudaril.

Čebelarska tržnica, podelitev zlate čebele in čebelarski praznik

Tudi letos v teh dneh tako v Sloveniji kot po svetu potekajo številne prireditve. Osrednji mednarodni dogodek pripravlja Organizacija združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, ki organizira avdiovizualno konferenco z naslovom Angažirajmo se za čebele: praznovanje raznolikosti čebel in sistemov čebelarjenja.

Svetovni dan čebel bodo danes zaznamovani tudi v Ljubljani. Pred Mestno hišo bo potekal Tržni dan, na katerem bodo v ospredju čebelarsko znanje in izdelki, Turizem Ljubljana pa organizira brezplačno vodenje po Čebelji poti, kjer se bodo udeleženci spoznali z bogato tradicijo čebelarjenja v prestolnici.

Po podatkih leta 2020 so slovenski čebelarji skupno pridelali okoli 1300 ton medu. Vsak prebivalec ga letno porabi nekaj manj kot kilogram. Foto: BoBo
Po podatkih leta 2020 so slovenski čebelarji skupno pridelali okoli 1300 ton medu. Vsak prebivalec ga letno porabi nekaj manj kot kilogram. Foto: BoBo

Druga zlata čebela ostaja v Sloveniji

Prejemnik najvišje državne nagrade na področju zaščite čebel zlata čebela, ki je bila letos podeljena drugič, je čebelar in predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč. "Nagrada je plod dela številnih generacij slovenskih čebelarjev," je nad današnji podelitvi v dvorani državnega sveta, dejal Noč.

Noč, ki ga je odbor kot zmagovalca potrdil soglasno, je nagrado v svojem nagovoru namenil vsem slovenskim čebelarjem. Nagrad je po njegovih besedah plod dela številnih generacij slovenskih čebelarjev, ugled, ki ga uživajo slovenski čebelarji v svetu namreč ni nekaj, kar se ustvari v 10 ali 20 letih.

"Vem, da sem tudi za svoje sodelavce in ožje vodstvo naporen, ampak vse z enim in edinim ciljem, da je čebelam in čebelarstvu bolje," je povedal zbranim.

Prva zlata čebela je bila podeljena decembra lani, prejel pa jo je Argentinec Lucas Alejandro.

V ljubljanskem živalskem vrtu, v katerem so leta 2020 postavili hotel za samotarske čebele, bodo do nedelje v okviru dneva ogroženih vrst in dneva čebel potekale različne delavnice, medtem ko podjetje Medex vse vabi, da obiščejo spletno stran Help a bee, na kateri lahko posadijo virtualno drevo, s čimer bodo pripomogli k zasaditvi 10 tisoč medovitih dreves na enem najbolj opustošenih področij sveta, v Tanzaniji.

V Sloveniji nekaj več kot 11 tisoč čebelarjev

Na svetovni dan čebel opozarja tudi Slovenska turistična organizacija, ki je ob tej priložnosti za tujo javnost pripravila posebno epizodo podkasta Feel Slovenia za krepitev prepoznavnosti Slovenije kot dežele z bogato čebelarsko tradicijo in čebelarskega turizma. Statistika kaže, da je bilo oktobra 2020 v Sloveniji 11.293 čebelarjev, ki so skupno pridelali okoli 1300 ton medu. Vsak prebivalec ga letno porabi nekaj manj kot kilogram.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga zaznamovali leta 2018. Slovenija je za dan čebel izbrala 20. maj, in sicer zaradi rojstnega dne Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva in enega največjih strokovnjakov za čebele.

Obeležujemo svetovni dan čebel