Rinfuznost se nanaša na drobno, sipko blago oz. t. i. razsuto blago oz. tovor (na fotografiji fižol sivček), Foto: Primož Dolničar
Rinfuznost se nanaša na drobno, sipko blago oz. t. i. razsuto blago oz. tovor (na fotografiji fižol sivček), Foto: Primož Dolničar

Dan rinfuze, ki se letos prvič širi na mednarodno raven, so zasnovali v organizaciji City to Sea. Britanski okoljevarstveniki so po navedbah Ekologov brez meja zaslužni tudi za mobilno aplikacijo Refill app, ki posameznikom omogoča življenje z manj odpadki in prispeva k zmanjšanju plastičnega onesnaževanja.

Ob dnevu rinfuze so v slovenski organizaciji v aplikacijo prispevali prve podatke, ki Slovenijo umeščajo na zemljevid ponovne uporabe, kar bo olajšalo nakupne in vedenjske odločitve tako domačim kot tujim uporabnikom, so zapisali v sporočilu za javnost.

S pomočjo brezplačne aplikacije je mogoče pridobiti informacije o lokacijah trgovin, ki ponujajo izdelke brez embalaže, javnih pitnikih in gostinskih obratih, kjer je mogoč nakup hrane in pijače z lastno embalažo. Vir podatkov za Slovenijo je portal Ekologov brez meja Manj je več.

Svet danes zaznamuje prvi dan rinfuze, katerega namen je spodbujanje uporabe trajne embalaže z možnostjo ponovnega polnjenja. Potekal bo pod geslom Vrnimo ponovno uporabo v naš vsakdan, v Sloveniji pa se bodo dejavnostim pridružili Ekologi brez meja.

Ekologi brez meja

Trajnostne nakupne odločitve

Slovenski okoljevarstveniki tudi sicer skrbijo za mapiranje lokacij, pridobivanje podatkov ter povezovanje in spodbujanje podjetnikov k omogočanju trajnostnih nakupnih odločitev, so še zapisali. Podjetniki so s podpisom zaveze in sodelovanjem z videopredstavitvami podprli tudi evropsko kampanjo We choose reuse, ki pod okriljem mreže Break Free From Plastic spremlja prvi svetovni dan rinfuze.

Ekologi brez meja bodo skupaj s kolegi iz tujine na ta dan posameznike še posebej spodbujali k pomoči pri mapiranju lokacij ponovne uporabe, trajnostnim nakupnim odločitvam in objavi fotografij na družbenih omrežjih ter podpori kampanji We Choose Reuse, ki so se ji pridružile tudi nekatere slovenske občine.

"Svet danes zaznamuje prvi dan rinfuze, katerega namen je spodbujanje uporabe trajne embalaže z možnostjo ponovnega polnjenja. Potekal bo pod geslom Vrnimo ponovno uporabo v naš vsakdan, v Sloveniji pa se bodo dejavnostim pridružili Ekologi brez meja," so poudarili Ekologi brez meja.