Foto: Reuters
Foto: Reuters

Organizacije na Hrvaškem, zbrane v Platformi proti onesnaževanju s plastiko za enkratno uporabo, so izrazile nezadovoljstvo nad trenutnimi ukrepi za regulacijo plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

Na ministrstvo za gospodarstvo in trajnostni razvoj so zato naslovile dopis s priporočili za zmanjšanje količine plastičnih vreč v obtoku. Zahtevale so tudi, da čim prej sprejme pravilnik o embalaži, odpadni embalaži, plastiki za enkratno uporabo in pripomočkih za ribolov, ki je ključen dokument za uveljavitev ukrepov za zmanjšanje porabe plastike za enkratno uporabo.

Na Hrvaškem so prepovedali lahke plastične vrečke, ne pa tudi zelo lahkih vrečk. Obenem niti trgovci niti država niso ukrepali, da bi povečali uporabo vrečk za večkratno uporabo.

Kupci so zato zaradi slabe obveščenosti in lahke dostopnosti samo zamenjali eno vrsto plastičnih vreč za drugo, medtem ko uporaba vrečk za večkratno uporabo še ni popolnoma zaživela, so še opozorili iz hrvaškega Greenpeacea.

Masa plastičnih vrečk se povečuje

Podatki sklada za varovanje okolja in energetsko učinkovitost (FZOEU) za leto 2022 so pokazali, da se je potrošnja plastičnih vrečk znatno zmanjšala le v času pandemije covida-19, njihova skupna masa pa se postopoma povečuje in se približuje številkam pred pandemijo. Obenem se je znatno povečala tudi potrošnja 50-mikronskih oziroma debelejših vrečk za enkratno uporabo, ki jih je treba plačati.

Hrvaška se je pred letom in pol odločila za popolno prepoved lahkih plastičnih vrečk, debelih od 15 do 50 mikronov. Hrvaški časopis Jutarnji list je prejšnji mesec pisal o tem, da se je količina teh vrečk v primerjavi z letom prej zmanjšala s 1489 ton na 303 tone. Po drugi strani se je za 17 odstotkov povečala količina zelo lahkih plastičnih vrečk, medtem ko se je količina plastičnih vrečk, debelejših od 50 mikronov, povečala za kar 276 odstotkov.

V letu 2022 so trgovci na trg spravili 2022 ton debelejših plastičnih vrečk v primerjavi s 538 tonami v letu 2021 oziroma s 414 tonami v predpandemičnem letu 2018. Močno se je povečala potrošnja vrečk tudi glede na njihovo število, in sicer za 192 odstotkov.

Skupno so hrvaški trgovci lani na trg spravili 3364 ton plastičnih vrečk, kar je 450 ton več kot leto prej in dobrih 300 ton več kot leta 2018.