Med pticami v rezervatu so tudi plamenci. Foto: Reuters
Med pticami v rezervatu so tudi plamenci. Foto: Reuters

Zaščitena pokrajina Vjosa-Narta, ki leži blizu albanske obale Jadranskega morja, je pomemben habitat mednarodnega pomena za ptice, ki letijo iz Afrike v severno Evropo in nazaj. To pot vsako leto preleti več kot 200 vrst ptic, med katerimi jih je kar 33 na seznamu ogroženih vrst in gnezdijo izključno v tej pokrajini.

Kljub temu albanske oblasti pet kilometrov od jadranske obale z nedotaknjenimi peščenimi plažami gradijo letališče, s katerim si želijo spodbuditi turizem.

"Tisti, ki mislijo, da bo to letališče prineslo razvoj, se motijo," je na protestu dejal turistični vodnik Alben Kola, ki je protestiral skupaj z več kot sto aktivisti in opozoril, da bo v resnici prineslo le uničenje.

Evropska unija, katere članica želi Albanija postati, je medtem sporočila, da gradnja letališča, ki se je začela decembra 2021 in naj bi bila dokončana do konca leta 2024, poteka v nasprotju z nacionalno in mednarodno zakonodajo o varstvu biotske raznovrstnosti.

Odbor Bernske konvencije, ki si prizadeva za zaščito evropskih prostoživečih živali, je Albanijo pozval k zaustavitvi gradnje letališča. Albansko sodišče je sicer že novembra lani zavrnilo tožbo lokalnih nevladnih organizacij proti gradnji letališča. Na odločitev se bodo pritožili.

Švicarska družba Mabetex, ki je na čelu projekta, zatrjuje, da poti vzletanja in pristajanja letal ne bodo vplivale na poti ptic, saj bo letališka steza po njihovih besedah 3,5 kilometra od zavetišča za ptice in pet kilometrov stran od njihovih glavnih selitvenih poti.