Reka Soča. Foto: BoBo
Reka Soča. Foto: BoBo

Meritve kakovosti zunanjega zraka je agencija za okolje (Arso) izvajala v naselju Deskle, da bi ocenili kakovost zunanjega zraka, ki so mu izpostavljeni prebivalci. "V Desklah v letu 2021 ni bilo preseganj mejnih vrednosti za onesnaževala, katerih podatki so na razpolago v realnem času. Izmerjene so bile zelo nizke ravni žveplovega dioksida in ogljikovega oksida v primerjavi z zakonsko določenimi vrednostmi," je zapisala v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Z zakonom nad sežiganje odpadkov v cementarnah

Poročilo v celoti (PDF 23 MB)

Kot je dodala, so izmerjene ravni ozona primerljive v Desklah in Novi Gorici, večja razlika pa je pri dušikovih oksidih. Tam so izmerjene vrednosti v Novi Gorici bistveno višje, kar pa je po Arsovih pojasnilih tudi posledica gostote prometa.

Agencija je obsežne meritve na dvorišču vrtca v Desklah opravljala z mobilno postajo od sredine decembra 2020 do sredine letošnjega januarja na pobudo Civilne iniciative Danes, Društva Eko Anhovo in dolina Soče ter Občine Kanal ob Soči. Naselje je od cementarne oddaljeno približno dva kilometra zračne linije v smeri proti jugozahodu po dolini reke Soče.

Izvor delcev ni jasen

Merili so ravni delcev PM2,5 in PM10, ozona, ogljikovega monoksida, žveplovega dioksida, dušikovih oksidov, živega srebra in lahkohlapnih ogljikovodikov, nekaj časa tudi živega srebra.
Vpliv Salonita Anhovo na podlagi predstavljenih rezultatov ni izključen, so še navedli na agenciji. Onesnaženje neposredno iz smeri cementarne bi na merilno mesto prinesel severni do vzhodni veter iz smeri doline reke Soče, vendar je mogoče tudi, da se onesnaženje akumulira in dalj časa vztraja v volumnu zraka nad obravnavanim območjem ter ga potem do merilnega mesta zanesejo šibki vetrovi drugih smeri.