Glavnina dogajanja bo pozno popoldne, zvečer in ponoči. V noči na petek bodo padavine po večjem delu države ponehale. Foto: Pixabay
Glavnina dogajanja bo pozno popoldne, zvečer in ponoči. V noči na petek bodo padavine po večjem delu države ponehale. Foto: Pixabay

Dežurni hidrolog Janez Polajnar je za Radio Slovenija pojasnil, da pričakujejo, da bo v šestih urah padla glavnina dežja, zlasti v severovzhodni Sloveniji. "V zahodni Sloveniji bo ta čas nekoliko daljši, padavine bodo bolj razporejene. V vzhodni Sloveniji pa bo koncentracija padavin v krajšem času in to nas nekoliko skrbi, zlasti pri hudourniškem odtoku v severovzhodnem delu Slovenije," je dejal. Geološki zavod ob tem zaradi namočenosti tal opozarja na povečano nevarnost nastajanja in proženja zemeljskih plazov.

"Izračuni, koliko dežja bo padlo, so zahtevni. Obstajajo pogoji, da lahko pade večja količina. Vlažen zrak prihaja tako iznad Sredozemlja kot tudi iznad Črnega morja. Ker se bosta obe smeri združili, je večja variabilnost pri napovedih, saj je težko napovedati, kako bo prišlo do združitve teh dveh pasov območij hladnega zraka," je za Val 202 zjutraj napovedal vremenoslovec Andrej Velkavrh.

Radarska slika padavin v zadnjih 90 minutah. vir: ARSO

Ob krajevnih močnejših padavinah bo mogoče hitro naraščanje hudourniških vodotokov, ob tem bodo možna razlivanja ter zastajanje padavinske vode, zato na Arsu svetujejo spremljanje hidroloških napovedi.

Meteorolog Blaž Šter je v sredo za Odmeve povedal, da pričakujejo padavine zlasti nad hribi. Glede poletja pa je razkril, da napovedi kažejo, da bo nadpovprečno vroče.

Mokra Zofka in trije ledeni možje