Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Po Medvedovih besedah so razmere na terenu skrb vzbujajoče, sreča v nesreči je le to, da objekti niso ogroženi do te mere, da bi bilo treba ljudi preseljevati. Najhuje jo je po njegovi oceni skupila javna infrastruktura, saj je poškodovanih veliko cest, v Kostelu tudi nekateri vodovodi, pri čemer vse škode še niti ni mogoče oceniti, saj se voda še ni umaknila.

Sanacija bo po besedah državnega sekretarja za obe občini velik finančni zalogaj, saj imata obe veliko cest, hkrati pa nizke občinske proračune, pri čemer je obljubil pomoč države. Prva pomoč je bila namenjena preprečitvi škode.

Sorodna novica Bregove prestopila Sava v Zagrebu, zgodovinske padavine v Gorskem kotarju

"Včeraj smo poslali več potopnih črpalk za črpanje vode iz objektov in protipoplavne vreče. Za tiste objekte, ki jih bo treba sanirati, bomo ljudem pomagali tudi tako, da jim bomo poslali iz naših rezerv sušilce, da bodo hitreje posušili svoja bivališča," je za TV Slovenija povedal Medved.

Ko se bodo lahko prebili do vseh domovanj, bodo videli, kakšno in koliko pomoči potrebujejo, marsikje namreč v osamljenih hišah živijo starostniki, tudi bolni, poročal novinar TV Slovenija Miro Štebe. Gasilci, pripadniki civilne zaščite, prizadeti občani, njihovi sosedje že več kot 48 ur odstranjujejo posledice naraslih voda.

V naslednji fazi bo država pomagala pri sanaciji. "Kar bomo lahko pomagali, bomo pomagali. Med drugim bomo poskušali pospešiti postopke, da sanacija steče čim prej. Ponekod so namreč ljudje praktično odrezani od sveta," je za STA dejal Medved.

Kolpa se umirja

Županja Osilnice Alenka Kovač je povedala, da se je gladina reke Kolpe in njenega najmočnejšega pritoka, reke Čabranke, umirila, se pa bojijo zemeljskih plazov in podorov cest, saj je zemlja zelo razmočena. Iz večine poplavljenih hiš so sicer vodo odstranili.

Težava je tudi, ker je Osilnica trenutno praktično odrezana od preostalega dela Slovenije. Cesta do Kostela je zaradi poškodb zaprta, ravno tako cesta prek Strme rebri, ki pelje do Kočevja. To je v enem delu nagnilo in spodjedlo, zato so jo iz preventivnih razlogov zaprli. Do občine je tako mogoče priti le čez Hrvaško, prek Čabra.

Velika škoda zaradi poplav

Župan Kostela Ivan Črnkovič je povedal, da je zaradi poplave in poškodb zaprta državna obkolpska cesta od Kostela proti Osilnici in od Kostela proti Staremu trgu. Poškodovanih je več občinskih cest, pretrgalo je tri vodovode, zaradi česar je pet ali šest vasi brez vode. Poplavilo je več objektov, predvsem v Žagi, kjer že ves dan črpajo vodo. Uničena je mala elektrarna v eni izmed vasi.

Črnkovič ocenjuje, da bo škoda presegla celoletni občinski proračun, kako jo bodo pokrili, še ne ve. "Na srečo imamo dobre kooperante, ki nam pomagajo pri vzdrževanju cest. Ko smo jih poklicali, da potrebujemo njihovo opremo, nihče ni vprašal, kdo in kdaj bo plačal, ampak so prišli in pomagajo. Kako jim bomo plačali, še ne vemo, o tem bomo razmišljali pozneje," je pojasnil.

V Logatcu voda načela zadrževalnik

V Logatcu so gasilci sinoči okrog polnoči domačine ob potoku Logaščica pozivali, naj vrednejše predmete prenesejo v višja nadstropja, saj je zadrževalnik v Žibršah, za katerim se zbere več kot pol milijona kubičnih metrov vode, njen pritisk najverjetneje načel.

"Ko je enkrat prelilo stoletne vode, je na tej brani začelo nekaj pokati. Spremenil se je tudi tok, ki izteka iz te brane. Prišli so tudi strokovnjaki iz Hidrotehnike, ki so celo noč dežurali in ugotavljali, kaj je lahko," je za Radio Slovenija pojasnil logaški župan Berto Menard. Voda je sicer že nekoliko upadla, kljub temu pa bo občina Logatec v ponedeljek od okoljskega ministrstva zahtevala takojšnjo sanacijo jezu.

V Beli krajini Kolpa stanovanjskih objektov ni ogrožala, nekaj so jih zavarovali s protipoplavnimi vrečami. So pa imeli težave z nekaterimi lastniki počitniških prikolic v avtokampih ob reki Kolpi, ki jih kljub narasli vodi niso hoteli zapustiti, zato je morala posredovati celo policija.

Poplavlja več rek

Pretok Kolpe se je po podatkih agencije za okolje (Arso) ustalil in se počasi vrača v svojo strugo. Naraščajo še Krka s pritoki, ki se lahko na izpostavljenih mestih razlije iz struge, Sava v zgornjem in spodnjem toku ter Savinja in Dravinja v spodnjem toku. Sava bo največjo vodnatost v spodnjem toku dosegla zvečer.

Razliva se tudi Ljubljanica s pretoki, a poplavljeno območje ne presega območja, kjer reke poplavljajo vsako leto, podobno je tudi s Krko.

Največ dežja namerili v Osilnici, 400 litrov na kvadratni meter

Padavine medtem počasi ponehujejo. V celotnem padavinskem dogodku pa so do 15. ure več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter namerili na samodejnih merilnih postajah: Osilnica, Idrija, Vrhnika, Šebreljski vrh, Iskrba, Žiri in Črnomelj.

Najmanj dežja je padlo v Prekmurju in na Goriškem, na Krasu in v slovenski Istri, kjer je padlo le od 25 do 60 litrov na kvadratni meter.

Nekoliko več padavin so izmerili na skrajnem severu države, in sicer od 50 do 80 litrov na kvadratni meter.

Od 70 do 100 litrov padavin na kvadratni meter pa je padlo na območju spodnjeposavske in dolenjske regije ter ponekod na Notranjskem in Kočevskem. Drugod je padlo večinoma od 100 do 200 litrov dežja na kvadratni meter.

Osilnica je praktično odrezana od sveta
Foto: BoBo  Sneg je pobelil gore
Foto: BoBo Sneg je pobelil gore

Precej nevšečnosti po vsej Sloveniji

Petkovo celodnevno deževje, ponekod pa tudi močan veter, je sicer po državi povzročilo precej nevšečnosti. Največ je bilo poplav meteornih voda in naraslih rek ter vodotokov, veter je razkril več streh objektov, poplavljeni so bili podvozi, na cestišča so meteorne vode nanesle blato in poplavni material, podrtega je veliko drevja, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Narasli potoki in hudourniki so ogrožali več objektov, ki so jih gasilci zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov, zaradi tega je bilo zaprtih tudi več cest.

Hudo je bilo med drugim na območju Črnomlja, kjer je voda zalila več objektov in kletnih prostorov.

Gasilci so po podatkih uprave za zaščitno in reševanje posredovali na 284 lokacijah. Aktiviranih je bilo devet poklicnih in 178 prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev. Največkrat so posredovali na območjih Ljubljane, Nove Gorice, Novega mesta, Trbovelj, Celja in Postojne.

V visokogorju je ponoči začelo snežiti. Na Kredarici je trenutno 10 centimetrov snega, pobelilo pa je tudi Kanin, Krvavec in nekatere druge vrhove. Na Kredarici se je z današnjim sneženjem končalo več kot 100 dni trajajoče obdobje brez snežne odeje, je poročala TV Slovenija. Vremenoslovci sicer ne pričakujejo, da se bo sneg v visokogorju obdržal, saj so tla pretopla. Foto: Arso/Twitter
V visokogorju je ponoči začelo snežiti. Na Kredarici je trenutno 10 centimetrov snega, pobelilo pa je tudi Kanin, Krvavec in nekatere druge vrhove. Na Kredarici se je z današnjim sneženjem končalo več kot 100 dni trajajoče obdobje brez snežne odeje, je poročala TV Slovenija. Vremenoslovci sicer ne pričakujejo, da se bo sneg v visokogorju obdržal, saj so tla pretopla. Foto: Arso/Twitter