Alžirija je bila namreč še zadnja država na svetu, kjer so lahko prebivalci natakali osvinčeno gorivo, julija pa je ta afriška država porabila še zadnje zaloge. Kot so pojasnili v Unepu, osvinčeni bencin zastruplja zrak, zemljo in pitno vodo, poleg tega lahko povzroča bolezni srca, kap in rakava obolenja. Nekatere študije so pokazale, da škoduje tudi razvoju možganov, predvsem pri otrocih.

(Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
(Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Unep je pri promociji ukinitve uporabe škodljivega goriva sodeloval z vladami, podjetji in civilno družbo, konec uporabe pa predstavlja "velik mejnik", so zadovoljni. "Osvinčeno gorivo jasno ilustrira, kakšne napake je delalo človeštvo na vseh ravneh družbe," je ob naznanitvi novice dejala izvršna direktorica Unepa Inger Anderson. Po njenih besedah so te napake povzročile podnebne spremembe, onesnaževanje in izgubo biotske raznovrstnosti, globalni odziv na kampanjo za konec uporabe osvinčenega goriva pa po njenem mnenju "kaže, da se človeštvo lahko uči iz napak in jih popravlja".

Konec uporabe osvinčenega bencina bo preprečil več kot milijon prezgodnjih smrti na leto zaradi bolezni srca, kapi in raka, in bo zaščitil otroke, katerih inteligenčni kvocient je bil zaradi izpostavljenosti svincu poškodovan.

Antonio Guterres

Škodljivost svinca je prepoznana že od rimskih časov. Kljub temu pa so ga v zgodnjih 20. letih prejšnjega stoletja začeli dodajati gorivu, da bi bili avtomobili zmogljivejši, splošno uporabljan v naftni industriji je bil vse do 70. let, ko so bogatejše države začele z zmanjševanjem njegove uporabe. Vseeno je še na začetku tega stoletja osvinčeni bencin še vedno uporabljalo 86 držav. Unep je zato začel obsežno kampanjo za zmanjševanje in ukinitev uporabe.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob tem dejal, da je ukinitev osvinčenega goriva kazalnik, kaj se da doseči s sodelovanjem, zato je ob tem pozval k podobnim iniciativam za dosego prometa brez izpustov in učinkovitejši boj proti podnebnim spremembam. "Zdaj moramo doseči enako zavezanost k oblikovanju sveta, ki v miru sobiva z naravo, ne deluje proti njej." Konec uporabe osvinčenega bencina je označila za zgodbo o mednarodnem uspehu.

"Konec uporabe osvinčenega bencina bo preprečil več kot milijon prezgodnjih smrti na leto zaradi bolezni srca, kapi in raka, in bo zaščitil otroke, katerih inteligenčni kvocient je bil zaradi izpostavljenosti svincu poškodovan," je še dejal.

Prvi alarm zaradi svinca je zazvonil že leta 1924, ko je na rafineriji v lasti ameriškega naftnega giganta Standard Oil umrlo pet delavcev, še več deset pa so jih sprejeli v bolnišnico. A to naftne industrije ni ustavilo in svinec so uporabljali še naprej.

Severna Koreja, Mjanmar in Afganistan so kot ene zadnjih držav osvinčeni bencin prenehale prodajati do leta 2016, s čimer je ostala le še peščica držav, ki so to še dovoljevale, med njimi Irak, Jemen in Alžirija, navaja BBC.

V okoljevarstveni organizaciji Greenpeace so novico o koncu uporabe osvinčenega bencina po vsem svetu pozdravili, označili so ga kot "konec enega toksičnega obdobja".

Osvinčeni bencin je del zgodovine