Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Moravčah je zvečer potekala okrogla miza z naslovom Naredimo Moravško dolino spet zeleno, na kateri se je zbralo okrog 150 domačinov. Župan Milan Balažic je napovedal ovadbe proti vodstvu podjetja Termit in nekdanjemu vodstvu moravške občine. Občina bo zaradi povzročene škode zahtevala odškodnino.

Analiza vodnih virov

Analiza tal in vode na deponiji Drtija podjetja Termit v Moravški dolini, ki jo je na začetku leta odredil nekdanji okoljski minister Jure Leben, je pokazala nastanek okoljske škode. Ob predstavitvi rezultatov prejšnji teden je zdajšnji minister Zajc napovedal še preveritev stanja vodnih virov, čeprav onesnaženja v tem segmentu ni bilo pričakovati. Kot je pojasnil, so se želeli o tem prepričati.

Pretekli petek so tako odvzeli vzorec pitne vode v vrtini Ples, ki je severovzhodno od območja odkopa kremenovega peska Drtija. V vzorcu vode so bili analizirani osnovni parametri, skupni organski ogljik, kovine, fluoridi, fenolne spojine in formaldehid. V nabor parametrov so bile vključene spojine, ki so bile spoznane kot problematične v območju odkopa Drtija, so danes sporočili z ministrstva.

Pitna voda ustreza standardom
Rezultati analiz so pokazali, da pitna voda v vrtini Ples ustreza standardom za pitno vodo. Vpliva območja odkopa kremenovega peska Drtija na pitno vodo Agencija RS za okolje (Arso) v tem vzorcu ni zaznala. Pitna voda v Moravčah je torej neoporečna.