Plaz je že ob zadnjem deževju odnesel del ceste med Predmejo in Ajdovščino. Foto: MMC RTV SLO
Plaz je že ob zadnjem deževju odnesel del ceste med Predmejo in Ajdovščino. Foto: MMC RTV SLO
Plaz so si ogledovali geologi, hidrologi in cestarji

Cesta med Ajdovščino in Colom je zaradi hudih poškodb ter stalnih premikov plazovine zaprta za ves promet. Prebivalci Cola in Podkraja ter krajev na planoti Gora (skupaj jih je okoli 1.500) imajo zato precej daljšo pot do Vipavske doline - tudi do 50 kilometrov daljšo. Obvozna cesta za osebna vozila prek povezave Col-Podkraj-Bela-Sanabor-Vrhpolje do Vipave je v zelo slabem stanju, ozka in na nekaterih odsekih celo nevarna, je povedal predstavnik Družbe za državne ceste (DDC) Tomaž Willenpart.

Omenjeno obvozno cesto si je namreč ogledal skupaj s predstavniki policije in občine, določili pa so tudi prve ukrepe za zagotovitev večje varnosti. Promet na cesti, ki je na nekaterih mestih še makadamska, tudi ne bo dovoljen vozilom, težjim od 3,5 tone. Cesto bodo vsak dan pregledovali in sproti odpravljati napake.

Plaz Znosence so si ogledali tudi geologi, hidrologi in cestarji. Dvesto metrov dolg in petnajst metrov globok plaz pod Colom, ki obsega milijon kubičnih metrov materiala, bodo sanirali več mesecev, ugotavljajo, poleg tega pa bo sanacija izjemno draga in odvisna predvsem od vremena.

Težave tudi zaradi plazu Stogovce
Strokovnjaki so se posvetili tudi reševanju težave plaza Stogovce nad Lokavcem, ki je že pred časom odnesel del ceste proti Predmeji, zdaj pa se je zaradi razmočenega terena še razširil za okoli dvesto metrov v smeri proti Skukovim koritom.

Da bi tudi prebivalcem Predmeje, ki so zaradi plazu Stogovce že ostali brez cestne povezave Ajdovščina-Predmeja, omogočili lažjo pot v Vipavsko dolino, bodo tudi pozimi odprli gozdno cesto prek Trnovskega gozda do Lokev in od tam naprej v Novo Gorico. Za tovorni promet pa ostaja obvoz le prek Godoviča, Kalc in Postojne do Vipavske doline.

Cesta Predmeja-Ajdovščina bo sanirana do konca leta
Po besedah Willenparta bo DDC del sredstev za vzdrževanje cest namenil za hitrejše dokončanje ceste nad plazom Stogovce ter tako predvidoma do konca leta delno znova odprl za promet cestno povezavo med Predmejo in Ajdovščino. Za to so že rezervirali 350.000 evrov. Sanacija ceste med Ajdovščino in Colom pa bo dražja, saj naj bi predvidoma 170-metrska pilotirana stena ter popravilo cestišča stala kar 600.000 evrov. "Vendar je cesta izredno pomembna, saj povprečno dnevno po njej pelje kar 2.926 vozil, med katerimi je okrog 2.500 osebnih avtomobilov," je še povedal Willenpart.

Projekti za sanacijo ceste bodo pripravljeni do 15. januarja, takoj zatem pa naj bi začeli sanacijska dela. Za sanacijo lokalne ceste pod njo in plazu pa bo morala poskrbeti občina Ajdovščina v sodelovanju z vipavsko občino, saj je plaz prizadel območje dveh občin.

Plaz so si ogledovali geologi, hidrologi in cestarji