V Piranu je zobe pokazalo morje. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
V Piranu je zobe pokazalo morje. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Po poplavah: Življenje se vrača na stare tirnice

Deževje, ki je zajelo Slovenijo, upočasnjuje upadanje pretokov rek. Poleg tega je sprožilo dva nova plazova, v Piranu pa je morje zalilo cestišče na Kidričevem nabrežju.

Ljubljanica, Savinja in Sava sicer upadajo. Na Ljubljanskem barju naj ne bi bilo več poplavljenih objektov, na območju Dobrepolja se vode počasi znižujejo. Na drugi strani so narasle reke Ščavnica, Lendava in Dravinja, prav tako z agencije za okolje sporočajo, da še zmeraj naraščajo Krka v spodnjem toku, Idrijca in Vipava.

MMC-jev "paket preživetja":

Vremenska napoved
Stanje na cestah


Zobe še vedno kažejo plazovi

Še vedno se sprožajo tudi zemeljski plazovi. Popoldne se je plaz v dolžini 30 metrov sprožil v Bodislavcih pri domačiji Kramberger v občini Ljutomer, gasilci pa so ga že prekrili s plastično folijo, tako da trenutno ne ogroža nikogar. Prav tako se z novimi plazovi ukvarjajo v Knezdolu in Trbovljah, je razvidno iz podatkov uprave za zaščito in reševanje. Plaz je zobe že v nedeljo pokazal tudi v naselju Grad, kjer je ogrozil stanovanjsko hišo, zato so eno osebo evakuirali.

Večje premike so opazili še na med poplavami sproženem plazu Stogovce pri Lokavcu na Ajdovskem, ki ga spremljajo, saj še vedno drsi. Večina zemeljskih plazov, ki so se zaradi padavin sprožili pretekli konec tedna, je sicer pod nadzorom.

Poplavljanje morja v Piranu
Vreme nekaj preglavic povzroča tudi na Primorskem. Dopoldne je morje v Piranu zaradi povišanja plimovanja in močnega južnega vetra delno poplavilo in zalilo cestišče na Kidričevem nabrežju.

Padavine tudi prihodnje dni
Padavine lahko pričakujemo tudi prihodnje dni, a količina bo majhna. Nova vremenska fronta se bo državi približala ob koncu tedna.

Številne ceste ostajajo zaprte
Zaradi poplavljenega cestišča so še zmeraj zaprte številne lokalne ceste po državi. Regionalna cesta Logatec-Žiri je zaprta pri Rovtah, regionalna cesta Ajdovščina-Predmeja je zaprta. Na regionalnih cestah Grosuplje-Višnja Gora pri Peščeniku, Šmartno pri Litiji-Radohova vas pri Bogenšperku in Kočevska Reka-Borovec je promet urejen izmenično enosmerno.

Po poplavah: Življenje se vrača na stare tirnice