V prihodnjih dneh bi lahko v Buffalu našli še več žrtev, saj je mesto še vedno prekrito z debelo snežno odejo. Foto: Reuters
V prihodnjih dneh bi lahko v Buffalu našli še več žrtev, saj je mesto še vedno prekrito z debelo snežno odejo. Foto: Reuters

"To še ni konec," je dejal izvršni direktor okrožja Erie Mark Poloncarz in snežni metež označil za najhujše neurje v življenju, kar pove veliko, saj so v Buffalu snežna neurja sicer pogosta. Dodal je, da so nekateri ljudje v avtomobilih obtičali več kot dva dni.

Državna vremenska služba opozarja, da lahko v torek na nekaterih območjih zahodnega New Yorka zapade še do 23 centimetrov snega.

Predsednik Joe Biden je dejal, da moli za družine žrtev, in v ponedeljek govoril z guvernerko zvezne države New York Kathy Hochul in ji ponudil pomoč pri odpravljanju posledic ujme.

V Buffalu in njegovi okolici so trupla žrtev neurja odkrivali v avtomobilih, hišah in po ulicah. Nekateri so umrli med kidanjem snega, drugi pa med čakanjem na zdravniško pomoč.

Snežni metež je zahodni del zvezne države New York zajel v petek in soboto. Trgovine so bile zaprte, policija je prepovedala vožnjo z avtomobili, ljudem pa zmanjkuje zalog hrane.

Znanstveniki menijo, da so k intenzivnosti neurja morda prispevale podnebne spremembe. Zaradi segrevanja ozračja se v njem lahko zadržuje večja količina vodne pare, ki poveča intenzivnost neurja.

Ciklonska bomba, ko v močni nevihti zelo hitro pade atmosferski tlak, je sicer že oslabela, temperature pa so začele naraščati.

Številni ljudje so zaradi snežnih metežev ostali ujeti v svojih avtomobilih, ki jih je sneg ponekod popolnoma prekril. Foto: Reuters
Številni ljudje so zaradi snežnih metežev ostali ujeti v svojih avtomobilih, ki jih je sneg ponekod popolnoma prekril. Foto: Reuters

Odpovedanih nekaj tisoč poletov

Po podatkih spletne strani FlightAware je bilo v ponedeljek okoli 15. ure po srednjeevropskem času odpovedanih približno 3410 domačih in mednarodnih poletov. Letalska družba Southwest Airlines je odpovedala kar 2497 poletov, kar je približno desetkrat več kot drugi večji letalski prevozniki v ZDA.

Odpovedi poletov in zamude so se vrstili po skoraj vsej državi, med drugim na letališčih v Denverju, Atlanti, Las Vegasu, Seattlu, Baltimoru, New Yorku in Chicagu. Od prejšnjega četrtka do ponedeljka je bilo odpovedanih najmanj 16.000 poletov.

Guvernerka Hochul si je v ponedeljek ogledala posledice neurja v svojem rojstnem mestu Buffalo in snežni metež prav tako označila za enega od najhujših v zgodovini. Po njenih besedah so v soboto v mestu obtičali skoraj vsi gasilski avtomobili.

Hochul je opozorila, da je do neurja prišlo malo več kot mesec dni po tem, ko je območje že preplavilo eno zgodovinsko sneženje. Med obema nevihtama je skupna količina snežnih padavin dosegla blizu 242 centimetrov, kar Buffalo po navadi doživi v celotni zimski sezoni.

Državna vremenska služba je sporočila, da je bilo v ponedeljek zjutraj po krajevnem času na mednarodnem letališču Buffalo Niagara 1,25 metra snega. Letališče naj bi se spet odprlo danes zjutraj.

Mnogi ne pomnijo, da bi tako velika količina snega padla v tako kratkem času. Foto: Reuters
Mnogi ne pomnijo, da bi tako velika količina snega padla v tako kratkem času. Foto: Reuters

Težave pri oskrbi z vodo in elektriko

O smrtnih žrtvah zaradi neurja so poročali tudi iz drugih krajev v ZDA. Najmanj osem ljudi je umrlo v Misuriju, Kansasu in Kentuckyju. V Wisconsinu je ženska padla skozi led v reko, v naselju brezdomcev v Kansasu pa je izbruhnil požar s smrtnim izidom.

V mestu Jackson v zvezni državi Misisipi so si gasilske ekipe v ponedeljek prizadevale, da bi zagotovile vodo v vodovodnem sistemu. Po številnih območjih namreč ni bilo vode ali pa je bil pritisk vode nizek. Na božični dan so morali prebivalci prekuhavati pitno vodo, saj so cevovodi zaradi nizke temperature počili.

Neurje je onemogočilo tudi oskrbo z elektriko na območju od države Maine na vzhodu do Washingtona na zahodu. V soboto in nedeljo je bilo brez elektrike začasno 1,5 milijona ljudi. Svarila pred snežnim neurjem so konec tedna zajela približno 200 milijonov prebivalcev ZDA.

Neurje je podiralo rekorde tudi pri temperaturi. V Casperju v državi Wyoming so v četrtek namerili rekordnih minus 42 stopinj Celzija, rekordi so padali v noči s petka na soboto praktično po vsej vzhodni obali ZDA.

V mestu New York, kjer snega ni bilo, ampak je v petek obilno deževalo, je temperatura v petek do večera zelo hitro padla – s približno plus 15 stopinj Celzija na minus 13 stopinj.

Močan veter je dajal občutek še večjega mraza. Rekorden veter je zajel goro Washington v New Hampshiru – 240 kilometrov na uro. Sicer pa je po mestih, kot so New York, Atlanta, Washington in Boston, leden veter pihal s hitrostjo najmanj 80 kilometrov na uro.

Snežno neurje v ZDA in Kanadi