Milano v smogu. Foto: Reuters
Milano v smogu. Foto: Reuters

IQAir je v nedeljo objavil, da je stopnja malih trdnih delcev PM 2,5 v Milanu 24-krat višja od meje, ki jo določa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

V ponedeljek je Milano na lestvici najbolj onesnaženih mest prišel celo na drugo mesto, za Čengdujem na Kitajskem, v torek pa je padel na 10. mesto. IQAir pravi, da podatke pridobiva z "državnih postaj in nizkocenovnih merilnikov v lasti državljanov znanstvenikov po svetu".

Župan Milana Giuseppe Sala, ki je od izvolitve za župana leta 2016 sprejel nekaj drznih ukrepov proti onesnaževanju, je podatke švicarske spletne strani zavrnil kot "instantno analizo", novinarje pa je obtožil, da se pri poročanju zanašajo na družbena omrežja, poroča Guardian.

Oddelek regionalne okoljevarstvene agencije Arpa za Lombardijo je klasifikacijo IQAirja označil kot "nezanesljivo", potrdil pa je, da je onesnaženost zraka v mestu v zadnjih dneh presegla mejo delcev PM 2,5, kar je sprožilo niz ukrepov proti onesnaženju. Med njimi je tudi omejitev prometa podnevi v Milanu in osmih drugih mestih na posebej prizadetih območjih v regiji.

Lombardija je v Padski nižini, velikem območju na severu Italije, ki je med deli Evrope z najhujšo onesnaženostjo zraka. Guardian je lani poročal, da več kot tretjina prebivalcev nižine in okoliških območij diha zrak, ki ima štirikrat več nevarnih delcev, kot to določajo smernice WHO-ja.

Stanje so v zadnjih dneh še poslabšale za ta letni čas neobičajno visoke temperature, izboljšalo pa naj bi se s prihodom dežja od četrtka, je dejal Guido Lanzani, direktor oddelka za kakovost zraka v agenciji Arpa Lombardija.

Medtem so v največji italijanski okoljevarstveni organizaciji Legambiente voditelje Lombardije obtožili, da nimajo jasne strategije za izboljšanje kakovosti zraka. Več kot 50.000 prebivalcev Milana je podprlo vložitev tožbe zoper mestne oblasti zaradi količine smoga.

V letu 2020 je bila slaba kakovost zraka v Italiji povezana s 50.303 primeri prezgodnje smrti, večinoma v Milanu.