Foto: EPA
Foto: EPA

Županja New Orleansa LaToya Cantrell je v torek sporočila, da je podpisala izvršni ukaz o uvedbi policijske ure, ki v mestu velja med 20. in 6. uro. Policija je sporočila, da je bilo v mestu več incidentov in ropanja.

V Louisiani in Misisipiju so v torek ocenjevali škodo, ki jo je povzročil močan orkan. Poplavne vode so se namreč začele umikati in pri tem razkrile celoten obseg škode.

Število ljudi, ki so umrli v neurju, je medtem naraslo na štiri. Dva človeka sta umrla, ko se je v Misisipiju porušila cesta, pri čemer je bilo poškodovanih še deset ljudi, trije so v kritičnem stanju. Oblasti se bojijo, da se bo število smrtnih žrtev v prihodnjih dneh še povečalo.

Brez elektrike je zaradi orkana ostalo več kot milijon gospodinjstev v Louisiani. Lokalni ponudnik električne energije Entergy je članom mestnega sveta New Orleansa v torek zjutraj zagotovil, da bi lahko električno energijo na določenih območjih ponovno vzpostavili že danes.

Drugje bi lahko prebivalci brez električne energije ostali tedne, opozarjajo energetska podjetja. Električno energijo poskušajo pristojne službe najprej zagotoviti bolnišnicam in centrom za obdelavo odplak in čiščenje vode.

Predstavniki lokalnih oblasti so evakuirane prebivalce pozvali, naj se še ne vračajo domov.

Evakuacije na severu Kalifornije zaradi požara

Medtem so z obrežja jezera Tahoe na severu Kalifornije zaradi širjenja gozdnih požarov evakuirali več deset tisoč ljudi, poroča BBC.

Požar Caldor je že požgal več kot 191.000 hektarjev, le 16 odstotkov pa ga je pod nadzorom. S požarom, ki je izbruhnil pred več kot dvema tednoma, se bojuje več kot 3500 gasilcev.

Evakuirali so tudi eno bolnišnico, bolnike pa so prepeljali v druge ustanove na območju.
Do zdaj je bilo ranjenih pet ljudi, poškodovanih ali uničenih pa več kot 700 poslopij.

V ponedeljek so ukaz o evakuaciji izdali tudi za 22.000 prebivalcev mesta South Lake Tahoe, priljubljene počitniške destinacije, in okolice.

Požar Caldor je eden od sedmih požarov, ki trenutno divjajo v Kaliforniji. Največji, Dixie, je požgal več kot 800.000 hektarjev, odkar je izbruhnil sredi julija.

Strokovnjaki opozarjajo, da podnebne spremembe povečujejo tveganje vročega, suhega vremena, ki omogoča takšne požare.