Evropska divja mačka. Foto: Wikipedia
Evropska divja mačka. Foto: Wikipedia

Vrnitev te živali, ki ima prepoznaven zaokrožen, košat črn rep, daljše noge in bolj sploščeno glavo od njene udomačene sorodnice, je znak tega, da gozdovi v Limburgu postajajo ponovno bolj divji, je za Guardian povedala Hettie Meertens, biologinja, ki dela za okoljevarstveno skupino ARK.

Število divjih mačk se v južnem Limburgu povečuje od leta 2013, saj so se v iskanju novih ozemelj preselile iz "prenasičenega" okolja sosednjih pogorja Eifel v Nemčiji in belgijskih Ardenov.

"Populacija je majhna, a narašča. Situacija je negotova, a trdno verjamemo, da bo število še naraščalo," je povedala Meertens. ARK namerava prihodnje leto divje mačke prešteti, kar je težka naloga in vključuje kamere, nameščene na drevesih, pri čemer veje pomažejo z baldrijanovim oljem, saj njegov vonj privablja mačke.

Vrnitev mačk na Nizozemsko je posledica spremenjenega upravljanja gozdov, ki je zdaj bolj usmerjeno v prepuščanje gozda naravi kot pa izsekavanje. Bolj divji gozdovi imajo več padlih in votlih dreves, ki so dobro pribežališče za mačke.