Foto: Ministrstvo za kmetijstvo
Foto: Ministrstvo za kmetijstvo

"V Sloveniji hrane zaradi vojne v Ukrajini ne bo zmanjkalo," je ob odprtju čebelarskega sejma v Celju zagotovil kmetijski minister Jože Podgoršek. Pogovarjal se je z madžarskim kolegom, ki mu je zagotovil, da bo lahko naša država še naprej uvažala s pogodbo določene količine žita iz Madžarske.

Ob tem je minister poudaril, da ima Slovenija zaloge hrane tudi v blagovnih rezervah. "Tudi blagovne rezerve so preštete, pregledane fizično. Tudi blagovne rezerve delajo in to je bilo eno od mojih prvih naročil – da gremo dejansko pogledat, da nimamo blagovnih rezerv zgolj na papirju. Blagovne rezerve so dejanska rezerva in na podlagi tega lahko resnično rečemo, da nam hrane res ne bo zmanjkalo in da ni potrebe, da potrošniki začnemo čezmerno kupovati, kot smo pred dvema letoma," je dejal v izjavi za Televizijo Slovenija.

Podgoršek: Čebelarstvo potrebuje posebno pozornost

Kmetijski minister Jože Podgoršek je ob odprtju čebelarskega sejma ApiSlovenija, ki ta konec tedna poteka ob sejmu Agritech, sicer opozoril na pomembno vlogo čebelarstva in poudaril, da ministrstvo panogi namenja posebno pozornost.

"Menim, da smo v zadnjem letu naredili zelo veliko za čebelarje, za njihov obstoj in razvoj; ne nazadnje ste čebelarji skupaj s kmeti in živilskopredelovalnim sektorjem zelo pomemben del za zagotavljanje prehranske varnosti, razvoj podeželja in skrbi za okolje. Upam, da v teh težkih časih ne bomo iskali ali kovali osebnih, individualnih koristi ter stopili skupaj za našo stabilno prehransko varnost," je na novinarski konferenci v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije poudaril kmetijski minister Jože Podgoršek.

Spomnil je, da je ministrstvo lani čebelarjem zaradi pozebe dodelilo pomoč za nadomestilo škode v čebelarstvu. Glede na izzive na svetovnem trgu je sektor čebelarstva vključen tudi v aktualne finančne ukrepe, sredstva pa so se povečala tudi v okviru programa ukrepov na področju čebelarstva v letih 2020–2022 za približno 70 odstotkov, kar pomeni tudi povečanje števila ukrepov za podporo sektorju čebelarstva. Tudi predlog strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 vsebuje sektorske intervencije za čebelarstvo, je dejal.

Spomnil je tudi na druga področja, kjer država spodbuja, podpira ali izvaja dejavnosti, in sicer v okviru promocije, izobraževanja in ozaveščanja o čebelah in čebelarstvu. Med drugim je omenil nagrado zlata čebela in svetovni dan čebel, ki so ga ustanovili na pobudo Slovenije in ga bomo letos zaznamovali že petič.

S podporo ministrstva bo letos posajenih 50 tisoč medovitih rastlin

Ob robu sejma v Celju je minister Podgoršek posadil drevo. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo
Ob robu sejma v Celju je minister Podgoršek posadil drevo. Foto: Ministrstvo za kmetijstvo

Predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč je medtem poudaril, da je za čebelarji najslabša letina, zato je pomoč države dobrodošla. Predstavil je lansko delo zveze in načrte za letos, med katerimi je posebej poudaril dan sajenja medovitih rastlin, ki bo 26. marca. Pozval je k podpori akcije. "Čebelarski zvezi Slovenije je uspelo pridobiti donatorska sredstva in podporo kmetijskega in okoljskega ministrstva iz podnebnega sklada, kar bo omogočilo, da letos posadimo 50.000 medovitih rastlin. Cilj je, da bi letno posadili 200.000 sadik. V desetih letih bi tako posadili dva milijona medovitih rastlin," je dejal Noč.

Veseli ga, da bodo ob podražitvah energentov do pomoči upravičeni vsi čebelarji. "Dobra posledica tega ukrepa pa je tudi, da bo do izplačil prišlo avtomatsko, saj obstajajo javne evidence, brez vlaganja vlog. To je pomemben korak k debirokratizaciji in je dobra praksa tudi za v prihodnje, tudi na drugih področjih," je ocenil. Noč je poudaril, da je ob mednarodnem dogajanju z vojno v Ukrajini čebelarski sektor trenutno najranljivejši prek cen sladkorja, ki se ga uporablja za zimsko krmo čebel. V zadnjem času so se namreč cene sladkorja dvignile že za 40 odstotkov, je opozoril.

Predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč je medtem poudaril, da je za čebelarji najslabša letina, zato je pomoč države dobrodošla. Predstavil je lansko delo zveze in načrte za letos, med katerimi je posebej poudaril dan sajenja medovitih rastlin, ki bo 26. marca. Pozval je k podpori akcije.