Plastične vrečke za enkratno uporabo se počasi poslavljajo. Foto: Reuters
Plastične vrečke za enkratno uporabo se počasi poslavljajo. Foto: Reuters

Minister za okolje in prostor Simon Zajc se je trgovinski zbornici ob podpisu kodeksa za zmanjšanje prodaje plastičnih nosilnih vrečk na blagajnah maloprodajnih mest v trgovinski dejavnosti TZS-ju zahvalil za "izredno proaktivnost in razumevanje pomembnosti okoljske tematike".

"S tem ste dali tudi zgled in vzor preostalim zbornicam," je povedal in dodal, da se tudi z drugimi zbornicami že zelo resno pogovarjajo o podpisu podobnih dogovorov. Za katere zbornice gre, še ni želel razkriti, je pa prepričan, da bomo ob koncu leta lahko zelo zadovoljni.

Zahvalil se je tudi potrošnikom, ki po njegovi oceni prepoznavajo pomembnost tega, da se znebimo nepotrebne plastike za enkratno uporabo. S svojim pritiskom in želji po ukrepanju so pripomogli k temu, da v Sloveniji opuščamo plastiko hitreje kot drugod po Evropi, je dodal.
V TZS-ju so "zelo ponosni na ta projekt", je o oblikovanju kodeksa povedala predsednica zbornice Mariča Lah. Ta namreč "dokazuje, da si slovenska trgovina prizadeva ne le za dobrobit potrošnika, ampak tudi za dobrobit Zemlje", je prepričana.

Simon Zajc je dejal, da
Simon Zajc je dejal, da "zgledi vlečejo". Foto: BoBo

Ukinjanje plastičnih vrečk

Kar nekaj trgovcev je, kot je spomnila, že pred začetkom dogovarjanja z okoljskim ministrstvom imelo razdelana izhodišča na področju ukinjanja plastičnih vrečk. Tako bo tudi preostalim trgovcem nekoliko lažje pri implementaciji novosti, je prepričana.

Kodeks bosta TZS in ministrstvo za okolje objavila na spletnih straneh. Pristop k njemu je prostovoljen, Lahova pa je znova zagotovila, da v zbornici pričakujejo velik odziv svojih članov.
Trgovci, ki bodo pristopili h kodeksu, se prostovoljno zavezujejo, da na blagajnah svojih maloprodajnih mest od 1. septembra dalje potrošnikom ne bodo prodajali lahkih plastičnih nosilnih vrečk, ki so izdelane iz originalnega granulata z debelino stene manj kot 50 mikronov, ter plastičnih nosilnih vrečk, ki vsebujejo manj kot 80 odstotkov vsebnosti reciklata.

Dovoljene bodo biorazgradljive vrečke, vrečke, ki so več kot 80-odstotno izdelane iz recikliranega materiala, ter trajnejše debelejše nosilne vrečke. Te bodo na voljo, a plačljive.
Evropska direktiva glede zmanjšanja potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk sicer za letošnje leto postavlja cilj, da se potrošnja teh vrečk zmanjša pod 90 na osebo letno, v Sloveniji pa smo trenutno pri 50 vrečkah. "Ta cilj bomo presegli, si ga pa želimo preseči zelo impozantno," je poudaril Zajc.

Novi koraki

Ne ministrstvo ne zbornica se sicer pri podpisanem kodeksu ne nameravata ustaviti, ampak snujeta nove korake. Trgovinska zbornica bo tako s prihodnjim letom začela podeljevati posebno nagrado, neke vrste oskarja za inovativne ekološke rešitve.

Skupaj se bosta partnerja lotila tudi vprašanja zelo lahkih plastičnih vrečk, ki so namenjena za pakiranje nepredpakiranih živil – sadje, zelenjavo, meso in podobno. "Računamo, da bomo rešitev našli do konca leta," je povedal Zajc.

Sanitarni in higienski predpisi

Lahova pa je spomnila, da je ta rešitev nekoliko zahtevnejša, ker je vezana na številne sanitarne oz. higienske predpise. Od pristojnih avtoritet zato pričakujejo pomoč pri iskanju rešitev in ustreznih spremembah zakonodaje.

Ministrstvo za okolje pa medtem išče načine, kako že s prihodnjim letom s trgovskih polic umakniti tudi druge plastične izdelke za enkratno uporabo, kot so krožniki, kozarci, slamice, pribor in podobno. Država želi prepovedati izdelke, za katere so na voljo ustrezne do okolja prijazne alternative, tudi na tem področju pa prehitevamo Evropsko unijo in zahteve njene zakonodaje.

Podpisali kodeks za manj plastičnih vrečk