Krčevina pri Vurberku. Voda je narasla na dva metra v 30 minutah. Reševanje ujetih. Foto: MMC RTV SLO
Krčevina pri Vurberku. Voda je narasla na dva metra v 30 minutah. Reševanje ujetih. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi visokega pretoka Drave so se zjutraj oglasile sirene za nevarnost v Mariboru, Dupleku, Staršah, na Ptuju in v drugih okoliških občinah. Na terenu so bile vse razpoložljive enote gasilcev.

V Melju je zaradi visokega pretoka Drave voda iz jaškov zalila cesto, ogrožene so tudi bližnje hiše in podjetja. Bojijo se, da bi se ponovil scenarij izpred 11 let, ko jim je voda segala do kolen. Lokalna civilna zaščita razmišlja o preventivni evakuaciji, je poročala TV Slovenija.

Dupleški gasilci že od jutranjih ur polnijo protipoplavne vreče in rešujejo objekte pred naraslo Dravo. Reševali so tudi par, ki je tam taboril. "Na nedovoljenem območju, neprijavljena. Zjutraj, ko smo ju hoteli evakuirati, se nista odzvala, zdaj pa je situacija prišla tako daleč, da smo ju morali reševati s pomočjo Gasilske brigade Maribor," je povedal poveljnik dupleške civilne zaščite Bojan Turčin.

Sirene so se oglasile v Dvorjanah, kjer so s traktorjem evakuirali družino s kmetije. Tamkajšnji prebivalci so med drugim ocenili, da je vzrok teh poplav morda neočiščena struga Drave.

Maribor z okolico jo je kljub precej deroči Dravi še precej dobro odnesel

Tudi v Krčevini pri Vurberku in na območju Črete je Drava prestopila bregove in ogroža hiše. Bregove je prestopila tudi reka Pesnica in zaprla cesto med Kungoto in Mariborom. Zalitih je več kleti. "Prioriteta je življenje in premoženje, premoženje, kar se da rešiti, rešujemo. Nič ni tako drastično ogroženega, da bi bile recimo potrebne izselitve," je pojasnil Aleksander Lazarević, poveljnik civilne zaščite za Kungoto. Tamkajšnja prebivalka Tatjana Vdovič pa je povedala, da se takšne težave ponavljajo: "Po navadi je vedno isto. Pesnica prestopi bregove, tam na enem ovinku se vdre brežina in potem Pesnica zalije to celotno naše naselje."

Dravske elektrarne za zdaj še obvladujejo pretok Drave. Največ težav povzročajo narasli pritoki in pa naplavine, tudi v velikosti celih dreves, ki se ustavljajo ob posameznih hidroelektrarnah in jih je treba sproti odpravljati. "Meža ima pretok 450 kubičnih metrov na sekundo, medtem ko je v normalnem stanju okoli 50 kubičnih metrov na sekundo. Tako največje težave predstavljajo ti lokalni poplavljeni vodotoki, pojavljajo se plazovi, zalivanje kleti, ampak sama Drava kot takšna je pa pod nadzorom," je povedal namestnik generalnega direktorja Dravskih elektrarn Aleksander Brunčko.

Ker se nova pošiljka padavin napoveduje v večernih urah in čez noč, lahko ob poplavah zaradi namočenosti tal pričakujemo tudi pojavljanje zemeljskih plazov. Plaz se je denimo sprožil v Selnici ob Dravi. Trenutno je na tem območju zaprta cesta iz Selnice proti Duhu na Ostrem vrhu.

Meljska cesta proti Malečniku. Foto: Radio Maribor
Meljska cesta proti Malečniku. Foto: Radio Maribor

Avstrijci bodo nižali gladino jezera

Na območju ob Dravi sicer najhujše šele pričakujejo, saj pretok reke precej narašča. Vodja ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje Drago Murko je spomnil, da so na avstrijski strani v četrtek napovedali nižanje gladine na akumulacijskem jezeru Edling. To so Avstrijci uresničili, a so proti večeru izpust zmanjšali na 900 kubičnih metrov na sekundo, je v Odmevih povedal hidrolog Janez Polajnar.

Zjutraj so se oglasile opozorilne sirene na območju Maribora, Dupleka, Starš in Ptuja