V Posavju je pozeba do zdaj že uničila med 20 in celo 100 odstotki cvetnih nastavkov v sadovnjakih. Foto: Televizija Slovenija
V Posavju je pozeba do zdaj že uničila med 20 in celo 100 odstotki cvetnih nastavkov v sadovnjakih. Foto: Televizija Slovenija

Že od konca marca se sadjarji, pa tudi nekateri pridelovalci zelenjave, spopadajo z nizkimi temperaturami.

Jutranja temperatura po državi je bila od -1 do -4 stopinje Celzija, v Ratečah so po podatkih agencije za okolje ob 7. uri namerili -6 stopinj. Topleje je bilo le na Primorskem, saj so v Biljah pri Novi Gorici namerili 6 stopinj nad ničlo, na letališču Portorož pa eno stopinjo Celzija. Vremenska napoved.

V trenutni razvojni stopnji – jablane so v polnem cvetu ali so odcvetele, hruške so skoraj povsod odcvetele, češnje so ali v cvetu ali že odcvetele – so drevesa zelo občutljiva.
"Cvetove v polnem cvetenju pozeba prizadene pri minus 1,5 stopinje Celzija, komaj nastali plodiči takoj po cvetenju pa so poškodovani pri minus eni stopinji," je pojasnila Metka Hudina iz Strokovnega sadjarskega društva Slovenije, ki je tudi profesorica za sadjarstvo na ljubljanski biotehniški fakulteti in se v Bistrici ob Sotli tudi sama ukvarja s pridelavo jabolk in hrušk.

Pri njih so tudi to noč, ko se je temperatura spustila pod ničlo, oroševali polovico nasadov, kjer imajo urejen sistem. Vsaj del pridelka bi s tem lahko rešili. Tam, kjer nimajo oroševalnega sistema, je drevje pomrznjeno.

Ocene posledic letošnje pozebe, ki še lahko nastopi do sredine maja, bodo znane konec junija. Samopreskrba s sadjem bo letos dodatno okrnjena, sadjarska stroka pa opozarja, da je panoga zaradi ujm v zadnjem desetletju že precej izčrpana.

V Posavju se je temperatura spustila pod nič stopinj Celzija.